Schoof stuit bij bezoek aan Bonaire op klimaatactivisten

Bonaire – Premier Dick Schoof is vandaag tijdens zijn bezoek aan Bonaire opgewacht door Bonairiaanse eisers in de Klimaatzaak Bonaire. Zij hielden bij de witte slavenhutjes een spandoek vast met de tekst ‘Schoof, laat ons erfgoed niet in zee verdwijnen’.

De slavenhutjes zijn belangrijk cultuurhistorisch erfgoed, maar dreigen net als andere delen van het eiland door de zeespiegelstijging onder water komen te staan. Met hun actie vestigen de eisers aandacht op de rechtszaak die zij samen met Greenpeace Nederland tegen de Staat voeren en eisen ze rechtvaardig klimaatbeleid van de premier.

Een van hen is Danique Martis: “Er wordt met twee maten gemeten. Wij staan hier vandaag omdat wij klimaatrechtvaardigheid eisen. Het is belangrijk dat de Nederlandse regering verantwoordelijkheid neemt. De Caribische gemeenten worden al te lang vergeten. Voor Europees Nederland zijn er wel plannen voor bescherming tegen de stijgende zeespiegel en andere gevolgen van de klimaatcrisis, maar voor Bonaire nog niet. Wij willen dat Schoof zijn verantwoordelijkheid neemt en ook beschermende maatregelen neemt voor ons.”

Schoof kreeg een afbeelding overhandigd van een muurschildering waarop de slavenhutjes onder water staan. “Het is goed dat we premier Schoof naar ons hebben laten luisteren. Maar hij maakte ook duidelijk dat we niet de hoop moeten hebben dat dit kabinet gaat doen wat nodig is voor ons. Dus we gaan sowieso door met onze rechtszaak voor klimaatrechtvaardigheid voor Bonaire”, aldus Danique Martis.

“Terwijl we het klimaatbeleid moeten versnellen, trapt dit kabinet juist op de rem. Voor Bonaire is er geen tijd meer voor getreuzel. Daarom voert Greenpeace Nederland samen met inwoners van Bonaire een rechtszaak voor klimaatrechtvaardigheid’, aldus Marieke Vellekoop, directeur van Greenpeace Nederland.

Klimaatzaak Bonaire

Op 7 en 8 oktober dit jaar buigt de rechtbank Den Haag zich over Klimaatzaak Bonaire, aangespannen door 8 inwoners van Bonaire en Greenpeace Nederland tegen de Nederlandse Staat. Zij eisen klimaatrechtvaardigheid, omdat de overheid niets concreets doet om hen te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatcrisis. Bonaire is extra kwetsbaar voor klimaatverandering. Een vijfde van Bonaire wordt bedreigd door zeespiegelstijging richting het einde van deze eeuw. In de zaak wordt geëist dat de regering de gevaren moet beperken door de CO2-uitstoot sneller terug te dringen. Daarnaast moet de regering plannen maken voor de bescherming van Bonaire.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.