Kroniek van een werkbezoek (5)

Een afvaardiging van de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties brengt een werkbezoek aan Aruba, Curaçao en Bonaire. Op verzoek van de redactie doet delegatielid Raoul White (GroenLinks-PvdA) verslag.

Laatste dag op Bonaire – voedselzekerheid, wonen en burgerkracht centraal

Door Raoul White

Onze laatste dag op Bonaire brachten we grotendeels door met de gedeputeerden Nina den Heyer en Anjelica Cicilia, die ons de hele dag op inspirerende wijze vergezelden. De dag begon bij de afdeling Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Hier spraken we met verschillende boeren en medewerkers over hun cruciale bijdrage aan de voedselvoorziening op het eiland.

In een tijd waarin de wereldwijde afhankelijkheid van import onder druk staat, is het van groot belang om lokaal zoveel mogelijk zelf te produceren. De ambitie om op termijn 20% van de voedselbehoefte op Bonaire zelf te verbouwen is realistisch, mits er blijvende ondersteuning komt vanuit beleid en investeringen. De verhalen van de boeren lieten zien hoeveel passie er is, maar ook welke obstakels er nog overwonnen moeten worden.

Daarna maakten we een tour met Fundashon Cas Bonairiano, waar we in de wijk Nieuw Amsterdam diverse maatschappelijke projecten bezochten. We zagen onder meer flexwoningen voor gezinnen in acute woonnood, een nieuwe speeltuin voor kinderen, een begeleid-wonenproject voor mensen met een ondersteuningsvraag en een vernieuwd sportveld dat bijdraagt aan welzijn en ontmoeting. Al deze voorzieningen dragen bij aan het versterken van gemeenschappen en aan het bieden van perspectief voor bewoners. Het was mooi om te zien hoe fundamentele thema’s als wonen, veiligheid en sociale cohesie hier samenkomen in concrete projecten.

Aansluitend spraken we met vertegenwoordigers van RIEC Caribisch Nederland, het samenwerkingsverband dat zich richt op het tegengaan van ondermijnende criminaliteit. Het gesprek gaf een helder beeld van de kwetsbaarheden op het eiland, maar ook van de voortgang die wordt geboekt. De aanpak van criminaliteit kan niet zonder een stevige preventieve basis, goede gegevensdeling tussen instanties, en lokaal gewortelde samenwerking. Dit blijft een aandachtspunt dat blijvende betrokkenheid van zowel lokale als nationale politiek vraagt.

De dag en daarmee ook het werkbezoek sloten we af bij Bon Doet, het vrijwilligersplatform dat in heel Caribisch Nederland actief is. Hier zagen we hoe bewoners zich op allerlei manieren inzetten voor hun buurt, school of sportvereniging. Vrijwilligers zijn het cement van de samenleving, en Bon Doet maakt zichtbaar wat gemeenschapszin betekent in de praktijk.

Voor ons als volksvertegenwoordigers is het essentieel om niet alleen dossiers en rapporten in Den Haag te bestuderen, maar juist ook het contact met bewoners en betrokkenen op de eilanden te zoeken. Alleen zo kunnen we recht doen aan hun werkelijkheid. Door deze gesprekken – over wonen, onderwijs, landbouw, veiligheid en participatie – brengen we hun stem mee naar de Tweede Kamer. Het werkbezoek heeft ons opnieuw laten zien hoe waardevol deze uitwisseling is. We zijn dankbaar voor de openheid en betrokkenheid waarmee we overal zijn ontvangen. De verhalen die we hier hebben gehoord, nemen we serieus – en nemen we mee.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.