Bonaire

Ministerraad geeft groen licht aan drones op BES-eilanden

Den Haag – De ministerraad heeft ingestemd met een voorstel de huidige luchtvaartwetgeving voor Caribisch Nederland te wijzigen ten behoeve van het vliegen met “onbemande luchtvaarttuigen” (drones).  Met het wijzigen van het Besluit Luchtverkeer BES, het Besluit vluchtuitvoering, het Besluit luchtvaartuigen 200B en het Besluit bewijzen van bevoegdheid voor de luchtvaart “wordt een robuust regelgevingskader gecreëerd waarbinnen vluchten met onbemande luchtvaartuigen op een veilige wijze kunnen worden uitgevoerd op Bonaire, Sint Eustatius en Saba”, aldus het ministerie van I&W. Dat gebeurt mede op verzoek van de eilandbesturen.

“In het ontwerpbesluit worden de criteria voor de te onderscheiden categorieën vluchten met onbemande luchtvaartuigen (te weten de open, specifieke of gecertificeerde categorie) omschreven. Ook worden de voorwaarden om dergelijke vluchten te mogen uitvoeren vastgelegd, bijvoorbeeld ten aanzien van het bezit van een geldig bewijs van bevoegdheid, de vluchtuitvoering en de luchtwaardigheid. Tevens worden regels voor de deelname aan het luchtverkeer (luchtverkeersregels) vastgesteld. Tenslotte wordt het maximale gewicht vastgesteld om met een onbemand luchtvaartuig buiten een luchthaventerrein te mogen opstijgen en landen.” De wijzigingsvoorstellen worden voor advies aan de Raad van State voorgelegd alvorens de Tweede Kamer zich erover buigt.

De ministerraad heeft ook groen licht gegeven voor wijziging van de luchtvaartwet BES in verband met de door de internationale burgerluchtvaartorganisatie ICAO gestelde eisen voor luchtvaartnavigatiedienstverlening. Staten die partij zijn bij het Verdrag inzake de internationale burgerluchtvaart (Verdrag van Chicago) worden geacht te voldoen aan de standaarden van de ICAO). Deze standaarden betreffen onder andere het onderwerp luchtvaartnavigatiedienstverlening. De regelgeving hiervoor op de BES voldoet op dit moment niet.

“Met het onderhavige voorstel van wet (en vervolgens aanpassing van onderliggende regelgeving) wordt beoogd te voldoen aan de internationale eisen. De voorgestelde wijziging van de Luchtvaartwet BES is daartoe drieledig: – aanpassing en introductie van noodzakelijke grondslagen om in lagere regelgeving regels te kunnen stellen; – invoering van een certificatiestelsel en bestuursrechtelijke handhaving; en – invoering van enkele bepalingen die rekening houden met luchtvaartnavigatiedienstverlening door luchtvaartnavigatiedienstverleners uit andere landen van het Koninkrijk (Curaçao en Sint Maarten)”, aldus de toelichting.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.