Den Haag – Het is niet of Papiaments of Nederlands, maar en-en, betoogde onderwijsadviseur/onderzoeker Juana Kibbelaar donderdagavond tijdens haar voordracht bij de drukbezochte bijeenkomst ‘Taal: brug of barrière?’ bij de Haagse Hogeschool. Beide talen versterken elkaar juist, benadrukte ze.

De bijeenkomst was het vervolg op de discussie die in december losbarstte over het prijswinnende essay van de Arubaanse HSS-studente Leilani Werleman waarin zij haar persoonlijke ervaringen deelde over de voors en tegens van het Papiaments als onderwijstaal. Naast bijval van o.a. medestudenten kreeg ze weinig genuanceerde kritiek van politiek gedreven hardliners. Voor het Genootschap Nederland-Aruba was dat aanleiding om samen met de Nederlandse Unesco Commissie en de Haagse Hogeschool een bijeenkomst te organiseren om de telkens oplaaiende ‘taalstrijd’ in een oplossingsrichting te bewegen.
Kibbelaar reikte die richting aan: Het moet niet gaan over de taal, maar over gelijke onderwijskansen voor iedereen in het Koninkrijk. Al op jonge leeftijd beginnen met het leren van een tweede taal gaat niet ten koste van het Papiaments, stelde ze. Wie via het goed beheersen van een ‘grote’ taal (zoals Engels, Nederlands of Spaans) toegang heeft tot een enorme schat aan informatie (zoals boeken, media, websites) vergaart daarmee ook kennis zich persoonlijk te ontwikkelen, maar ook om in zijn moedertaal te kunnen communiceren over relevante ontwikkelingen in de wereld.
Een panel bestaande uit Kathleen Ferrier (voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie), Reinier van Zutphen (Nationale Ombudsman), Glenn Thodé (Rijksuniversiteit Groningen en voormalig gezaghebber Bonaire) en Maya Soumah (College voor de Rechten van de Mens) onderschreven de door Kibbelaar onderstreepte urgentie.
In aanloop naar de bijeenkomst schreef Kibbelaar voor DossierKoninkrijksrelaties.nl een zestiendelig essay waarin ze alle aspecten van het al zeventig jaar durende debat over de onderwijstaal belichtte. De gebundelde versie daarvan werd donderdagavond door uitgever René Zwart aangeboden aan de schrijfster en studente Leilani Werleman.
