Bonaire – Het inkoop- en aanbestedingsbeleid van het openbaar lichaam Bonaire is inefficiënt en niet transparant waardoor er een verhoogde kans is op fouten. Omdat directies een onbeperkt mandaat – dus zonder grensbedragen – hebben voor het aangaan van verplichtingen, is sprake van “aanzienlijke risico’s”. Daar bovenop bestaan er twijfels over de rechtmatigheid van het proces. Dat zijn de belangrijkste bevindingen die bij onderzoek van SOAB in opdracht van de Rekenkamer Bonaire naar voren zijn gekomen.
“Er is behoefte aan een inkoopbeleid dat voldoet aan de hoogste normen van integriteit en waar voor gemeenschapsgelden”, schrijft de Rekenkamer, maar de praktijk is een heel andere: “Tijdens het onderzoek hebben we geconstateerd dat er enkele belangrijke knelpunten zijn. Deze hebben te maken met een gebrek aan formeel vastgesteld beleid, inefficiënte systemen, onvoldoende training van personeel en het ontbreken van een evaluatiestructuur.”
Naar nu blijkt is het rapport al op 23 december aan de Eilandsraad aangeboden. Dat is per email gebeurd. Op de vraag of de Rekenkamer al een reactie heeft ontvangen, antwoordt voorzitter Jacques Heide: “Wij hebben een bericht van ontvangst ontvangen van de griffie. Wij hebben een verzoek om ons onderzoek toe te mogen lichten besproken en dit zal eerdaags worden geagendeerd. Wij wachten de uitnodiging af.”