
In de bioscoopfilm WOW! speelt de natuur van de zes eilanden in het Caribische deel van het Koninkrijk de hoofdrol. De opnamen zijn in volle gang, maar WOW! is veel meer dan een film. Mede-initiatiefnemer Bianca Peters gaat u er in de aanloop naar de première meer over vertellen. Vandaag haar derde bijdrage.
Door Bianca Peters
WOW-ies!
Ik sta naast een meisje van een jaar of tien en we kijken beiden naar het beeldscherm voor ons. Ze heeft een veel te groot schort aan en een verfkwast in haar hand. Er zitten wat lichtgroene spatjes verf op haar gezicht. Ze draait zich naar me toe en kijkt me met grote bruine ogen aan terwijl ze vraagt of de presentatie op het scherm even stopgezet kan worden. Ze wil graag heel goed de Antillenleguaan kunnen bekijken voordat ze haar eigen Antillenleguaan “Iggy” verder afschildert.
De kinderen op Sint Eustatius zijn begonnen aan het WOW-ies programma. De WOW-ies zijn de mascottes van WOW! Per eiland hebben we een WOW-ie, een specifiek dier dat de verhalen over de natuur vertelt. Onder andere op social media, in educatieve trajecten en in creatieve programma’s. Zo hebben hebben we op Aruba Coco de shoco, op Bonaire Rosi de flamingo, op Curaçao Didi het hertje – want ja, er zijn endemische hertjes op Curaçao -, op Saba Tuti de schildpad, op Sint Eustatius Iggy de leguaan en op Sint Maarten Peli de pelikaan.
Inmiddels heb ik het beeld stilgezet en kijkt een Antillenleguaan ons vanaf het scherm aan. Het meisje buigt nog wat verder naar voren om precies te kunnen zien hoe de leguaan eruitziet. Ik vraag haar of ze weet wat de verschillen zijn tussen de endemische Antillenleguaan en invasieve groene leguaan op het eiland. Zonder van het scherm weg te kijken, legt ze me feilloos uit dat ‘haar Iggy’ geen strepen op de staart heeft en geen grote schub op de hoek van de kaak. Haar Iggy heeft wel een rijtje lichtere schubben onder de kaak. Ze wil alleen even goed zien hoe dat rijtje eruitziet.

Nadat ze met de achterkant van haar kwast heeft geteld hoeveel schubben er op de onderkaak zitten, loopt ze weer naar haar plaats toe om haar Iggy af te schilderen. Een paar dagen daarvoor hebben ze met de hele groep al hun eigen Iggy’s mogen kleien en is het vandaag de dag dat ze de opgedroogde kleiwerkjes kunnen verven.
Samen met de natuurparken op de zes eilanden, lokale artiesten, Cultuurfonds Caribisch Gebied, Kooyman, scholen en naschoolse programma’s hebben we dit programma opgezet. We proberen kinderen op een creatieve en leuke manier te laten kijken naar en leren over hun eigen omgeving. Medewerkers van de natuurparken komen in de klaslokalen uitleg geven over de WOW-ie van het eiland. Vervolgens neemt een lokale artiest het over en gaan de kinderen creatief aan de slag om hun eigen WOW-ie te maken. Natuurlijk nemen we ze ook mee de natuur in om de WOW-ies in levende lijve te zien.
Op Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius hebben de eerste WOW-ie sessies al plaatsgevonden. Op Saba hebben de kinderen hun eigen Tuti the Turtle mogen maken van papier mâché. Op Sint Maarten werd Peli the Pelican tot leven gewekt met lappen stof en naaigaren. En op Sint Eustatius werd er dus fanatiek gekleid aan Iggy the Iguana. Op Aruba, Curaçao en Bonaire zijn we druk bezig met de voorbereidingen om in mei hetzelfde te doen.
De kunstwerkjes zijn bijna af en inmiddels is Jobo, de parkranger van STENEPA – de natuurparken organisatie op Sint Eustatius – ook weer in het lokaal verschenen om de kinderen mee te nemen de natuur in. Tijd om een echte Antillenleguaan te zien! Vol enthousiasme lopen de kinderen achter Jobo aan richting het busje dat klaar staat om ze naar de plek te brengen waar Jobo even daarvoor een leguaan heeft gezien. Aangekomen bij de plek hebben ze geluk! Het is even zoeken, maar dan tóch een echte Antillenleguaan. Jobo pakt behendig de leguaan op en vertelt er meteen bij dat de kinderen dit niet zelf mogen doen als ze er eentje zien.
Kijkend naar hun gezichten maak ik me daar ook niet zoveel zorgen om, want zo’n leguaan is toch best groot in het echt! Jobo legt opnieuw uit wat hij een paar dagen daarvoor ook al in de klas heeft verteld over de leguanen en hun leefgebied. Het feit dat de kinderen nu van dichtbij zo’n leguaan in het echt zien, maakt nog meer impact. Nadat alle vragen beantwoord zijn, zetten ze samen de leguaan weer terug in de bosjes waar Jobo. Onder de indruk stappen de kids weer in de bus, druk napratend over alle inzichten die ze de afgelopen dagen gekregen hebben.
Terug in de klas vraagt het meisje mij of ze haar Iggy al mee mag nemen, ze wil hem graag aan haar moeder laten zien. Als we op deze manier onze jeugd kunnen inspireren en een verschil kunnen maken hoe zij naar hun eigen omgeving kijken, is onze missie van de WOW-ies geslaagd!