Door Peter van Haasen
‘Mercado Común del Sur’ betekent: “gemeenschappelijke markt van het zuiden” en is eigenlijk een soort handelsunie van Zuid-Amerikaanse landen, een soort Zuid-Amerikaanse EU. Er is op dit moment veel te doen omdat onze EU, na decennia onderhandelen, een verdrag lijkt te sluiten met deze unie: het Mercosur-verdrag. Maar daar lijken hier in Europa net zo veel tegenstanders als voorstanders van te zijn. Nu blijkt dat Mercosur sinds 2005 ook een parlement heeft, genaamd Parlasur, en daar gaat het mij nu even om. Ik hou mij momenteel niet bezig met handelsverdragen.
Dus terug naar Koninkrijksrelaties. Op Bonaire heb je een organisatie genaamd de Bonaire Human Rights Organization. Het klinkt serieus, maar de organisatie heet voornamelijk zo omdat zij van mening is dat wij, Nederland, de mensenrechten van Bonairianen schenden doordat we bij de ontmanteling van de Nederlandse Antillen Bonaire het recht op zelfstandigheid hebben ontnomen. Het eiland was immers onderdeel van het zelfstandige land binnen ons Koninkrijk, de Nederlandse Antillen.
Nadat de Antillen in 2010 werden ontmanteld en, na Aruba in 1986, Curaçao en Sint Maarten zelfstandig werden, werd Bonaire, samen met onder andere Saba en Sint Eustatius, onderdeel van Nederland. Het eiland, met toen ongeveer 10.000 inwoners, werd te klein geacht voor een zelfstandige status.
De Bonaire Human Rights Organization, samen met een andere organisatie genaamd We Want Bonaire Back, schreeuwen nu moord en brand met termen als rekolonialisatie, onderdrukking en omvolking, of netter gezegd: herbevolking. Sinds Bonaire een onderdeel van Nederland is geworden, is het zeer in trek bij Europese Nederlanders om zich er te vestigen. Maar of daar een complot van de Nederlandse overheid achter zit, valt te betwijfelen.
Hoe je het ook wendt of keert, de aanhangers van deze complottheorie hebben het op de agenda gekregen van Parlasur , dat zover is gegaan om te pleiten bij de VN om Bonaire op de lijst van Non-Self-Governing Territories te laten plaatsen. Al zou dat door de VN worden overgenomen, dan kan ik nog niet bedenken wat deze separatistische complotdenkers daarmee opschieten. Nieuw-Caledonië, Bermuda en de Engelse en Amerikaanse Maagdeneilanden staan onder andere op de lijst. Deze hebben ongeveer dezelfde verhouding met hun moederland als de CAS-eilanden met Nederland.
Of het voor Bonaire handig is om dezelfde status als de CAS-eilanden te verkrijgen, valt te bezien als je kijkt naar de vooruitgang van het eiland ten opzichte van bijvoorbeeld Curaçao. De PVV heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat ze de eilanden liever kwijt dan rijk zijn, maar heeft nu afgesproken dat het Caribisch deel van ons Koninkrijk waardevol is.
Echter, vind ik het wel opvallend dat alle eilanden vaak kritiek hebben op Nederland, maar wel binnen het Koninkrijk willen blijven. Zou dat alleen maar om de financiële steun en de waarborgfunctie gaan?
Tweede Kamerlid Peter van Haasen is woordvoerder Koninkrijksrelaties voor de PVV.