In de zondagse estafette-rubriek ‘Bericht uit…’ belichten columnisten uit de Caribische delen van het Koninkrijk bij toerbeurt de kanten van hun eiland waarvan zij vinden dat die de aandacht van alle koninkrijksburgers verdienen. Vandaag komt het bericht uit Sint Maarten.
Ten dode opgeschreven
Door Terrance Rey
Ik wist dat het einde van de banken op Sint Maarten nabij was toen de Centrale Bank een persbericht uitbracht over het beteugelen van transactiekosten bij kaartbetalingen. Dit alles komt doordat veel winkeliers weigeren de transactiekosten – zoals vastgelegd in hun contract met de banken – zelf te dragen. Deze kosten zijn tegenwoordig torenhoog: 3 tot 4% voor het accepteren van creditcards. Winkeliers rekenen deze kosten door aan de klant of weigeren simpelweg betalingen met debit- of creditcards.
De bankenvereniging voelde zich hierdoor genoodzaakt een mededeling in lokale media en op sociale media te plaatsen, waarin zij stellen dat winkeliers wettelijk verplicht zouden zijn kaarten te accepteren en de kosten niet mogen door berekenen aan de klant. Dat is misschien een contractuele verplichting, maar absoluut geen wettelijke verplichting.
Op Facebook wordt deze kwestie fel bediscussieerd. Consumenten zijn tegen het doorberekenen van de kosten, maar ik denk dat ze ongelijk hebben. Banken beweren dat hun contract met winkeliers dit verbiedt. Maar laat mij helder zijn:
Het is niet meer van deze tijd dat banken winkeliers allerlei kosten in rekening brengen voor het ‘voorrecht’ om een betaalrekening te hebben waarmee ze creditcardbetalingen kunnen accepteren. Dat was logisch in de tijd dat een Diners Club-kaart nog een statussymbool was. Tegenwoordig heeft iedereen een debit- of creditcard. Het is geen luxe meer, maar een nutsvoorziening. Het is aan de banken om die dienst betaalbaar te maken.
Als banken toch een fee willen rekenen, moeten klanten zelf kunnen beslissen hoe ze betalen: contant, met een kaart, via een bankoverschrijving, met crypto of desnoods met schelpen. Forceren dat winkeliers de kosten opnemen in hun prijzen leidt alleen tot inflatie en maakt de kosten ondoorzichtig.
Als iets $100 kost en ik wil betalen met mijn kaart, dan ben ik bereid de 2-3% extra te betalen. Wil ik dat niet, dan betaal ik $100 contant. Maar het verhogen van alle prijzen met 2-3% om deze kosten te verhullen, is schadelijk voor de economie. Winkeliers en klanten zouden de vrijheid moeten hebben samen te bepalen hoe de kosten worden verdeeld.
Het wordt tijd dat lokale banken en de creditcardmaatschappijen hun beleid en contracten herzien. Anders verliezen ze terrein aan online betalingsverwerkers, die nu tarieven bieden vanaf 1%. Zoals Risk Auditor Terence Jandroep terecht opmerkt: “De winst zit niet daar. Het zijn de transactiekosten, online bankkosten, ATM-kosten en afsluitprovisies op leningen. Banken halen 70% van hun inkomsten hieruit.” Hij heeft gelijk.
Op Sint Maarten verstrekken banken nauwelijks kredietlijnen en bedrijfsleningen. In plaats daarvan geven ze voornamelijk autoleningen en hypotheken uit – veilige investeringen voor de banken. Het resultaat? Sint Maarten is verstopt met auto’s en dagelijkse verkeersopstoppingen. En wat doen de autobedrijven? Ze blijven duizenden auto’s importeren en bieden ‘superdeals’ met directe financiering via de banken.
Maar de toekomst ligt niet bij banken. Met de opkomst van alternatieve betaalmethoden zoals peer-to-peer betalingen, cryptovaluta en digitale wallets, worden banken steeds minder relevant. Blockchain-platformen bieden directe, veilige en controleerbare transacties zonder tussenkomst van banken.
En dat is niet alles. Banken sluiten filialen en ontslaan medewerkers. De meeste banken op Sint Maarten hebben nu nog maar één vestiging met enkele loketmedewerkers. Alles wordt online of via automaten gedaan.
Wanneer digitale wallets door overheden worden geaccepteerd, zal er geen noodzaak meer zijn voor banken om transacties te verwerken of geld vast te houden. Digitale valuta zijn de toekomst – ze zijn hier en gaan niet meer weg.
En zo weet ik zeker dat banken op Sint Maarten dezelfde kant op gaan als de dinosaurussen. De vraag is niet of, maar wanneer. Dus vraag ik u: “What’s in your wallet?” Mijn antwoord: “Cryptocurrency and digital dollars.”
Vandaag had hier het ‘Bericht uit Saba’ moeten staan, maar er heeft zich niemand gemeld om één keer in de zes weken op deze plek Saba de aandacht te geven die het eiland verdient. Wie durft, mailt naar zwart@adcaribbean.nl.