Door Kim Hendriksen/Caribisch Netwerk
Curaçao – Vrijdag 29 november wordt KlimaKòrsou officieel gelanceerd: een platform dat inzicht biedt in de impact van klimaatverandering op Curaçao. De man achter dit initiatief is Timo Kelder, een geboren en getogen Curaçaoënaar die na zijn studie in Nederland terugkeerde om zijn kennis en passie voor klimaatadaptatie in te zetten voor zijn eiland.
Terug naar Curaçao met een missie
“Ik ben geboren en getogen op Curaçao, maar na mijn studie in Nederland wist ik dat ik iets terug wilde doen,” vertelt Timo. Hij werkte bij de Nederlandse stichting Climate Adaptation Services (CAS), die al vijftien jaar ervaring heeft met klimaateffectenatlassen. “Die stichting heeft in Nederland een klimaateffectenatlas in beheer, en dat maakt kennis toegankelijk. Ik wilde graag iets soortgelijks voor Curaçao.”
In 2022 voerde Timo een risicoanalyse uit samen met het Curaçao Climate Change Platform (CCCP). Dit was het startpunt voor de ontwikkeling van KlimaKòrsou, dat wetenschappelijke data en lokale kennis combineert.
KlimaKòrsou: een brug tussen kennis en mensen
Het portaal KlimaKòrsou biedt wetenschappelijke data, interactieve kaarten en persoonlijke verhalen. Hiermee wil Timo de impact van klimaatverandering tastbaarder maken, zowel voor bewoners als beleidsmakers. “Klimaatverandering, dat zie je duidelijk al nu de impact, dat is heel erg. Dus het is belangrijk om daar een gedegen keuze in te maken,” benadrukt hij.
Hij voegt toe dat Curaçao al te maken heeft met stijgende temperaturen, hevige regenval en erosie. “We kunnen steeds meer extreem weer verwachten, zoals hittegolven en intense neerslag. Dat zijn grote uitdagingen voor het eiland. De hevige regenval van afgelopen maand heeft bijvoorbeeld een directe impact gehad op mensen, hun huizen en de uitspoeling van sedimenten naar zee. Dit laatste brengt extra schade toe aan het koraal, dat al kwetsbaar is door andere factoren.”
Een tool voor bewustwording en actie
KlimaKòrsou is niet alleen bedoeld als een waarschuwing, maar ook als een hulpmiddel. Het platform bevat kaarten waarop bijvoorbeeld kwetsbare gebieden voor overstromingen te zien zijn. Dit kan beleidsmakers helpen strategisch na te denken over toekomstige ontwikkelingen. “Het is niet zo dat je meteen kunt zeggen: mijn huis staat daar, dus dat wordt een probleem. Maar als overheid kun je wel inzicht krijgen in waar de grootste risico’s liggen, zodat je daar rekening mee kunt houden bij het maken van beleid.”
Voor bewoners is het platform vooral bedoeld om bewustwording te creëren. “Het gaat om het vergroten van onze kennis en het creëren van een beter begrip over wat klimaatverandering is. Dat kan juist zorgen voor de transformatie die nodig is. Onze acties zijn heel belangrijk om het in de toekomst beter te hebben of slechter te hebben,” legt Timo uit.
Persoonlijke verhalen van Curaçaoënaars
Een van de unieke elementen van KlimaKòrsou is de samenwerking met de Curaçaose schrijver Tyson Hill, die verhalen schreef gebaseerd op workshops met bewoners en belanghebbenden. “We weten dat kaarten niet alles kunnen overbrengen, en dat lokale kennis juist heel belangrijk is,” zegt Timo. “Tyson heeft verhalen geschreven met karakters die op een veel toegankelijkere manier kunnen overbrengen welke klimaatimpact te verwachten is.”
Een voorbeeld hiervan is een verhaal over Lisa, een vrouw die tickets verkoopt en op een dag flauwvalt door de hitte. “In plaats van een mindmap met een bolletje ‘het wordt heter’, creëer je een verhaal dat mensen herkennen en begrijpen.”
Een persoonlijke band met het eiland
Timo’s keuze om zijn expertise in te zetten voor Curaçao komt voort uit zijn diepe verbondenheid met het eiland. “Dit is mijn thuis. Ik ken de mensen, de cultuur en de uitdagingen. Dat maakt het extra waardevol om iets terug te kunnen geven.”
Hoewel hij trots is op de lancering van KlimaKòrsou, benadrukt hij dat dit nog maar het begin is. “Klimaatadaptatie is een continu proces. Dit platform is een eerste stap om meer bewustzijn te creëren, maar de echte transformatie begint pas als we deze kennis omzetten in actie.”
Meer weten?
KlimaKòrsou is vanaf vrijdag 29 november toegankelijk via www.klimakorsou.com. Het platform is beschikbaar in het Papiaments, Nederlands en Engels en biedt een unieke combinatie van data en verhalen om klimaatbewustzijn op Curaçao te vergroten.