Aruba – Minister-president Wever-Croes heeft staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Szolt Zsabó dit weekend getrakteerd op een koekje van eigen deeg. In reactie op diens aankondiging de corruptie in het Caribisch deel van het Koninkrijk te gaan aanpakken, stelt de premier dat Nederland nog wat van Aruba kan leren. “Aruba heeft wetten en regels die niet alle landen binnen het Koninkrijk hebben en sommige zijn zelfs strenger dan die in Nederland.”
“Corruptie is een realiteit, hier in Aruba, net als in Nederland en wereldwijd. Maar belangrijk is dat we in Aruba de strijd tegen corruptie serieus aanpakken, onderzoek doen en meldingen maken, ongeacht wie erbij betrokken is. We herinneren ons een geval in Nederland, waar een parlementariër partijfondsen gebruikte om het bedrijf van haar zoon te betalen zonder dat dit consequenties voor haar had. Sterker nog, die parlementariër is nu minister in de huidige Nederlandse regering!”, aldus Wever-Croes op Facebook. De premier doelt op minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber die net als Szabó namens de PVV deel uitmaakt van het kabinet Schoof.
Woensdagavond meldde de staatssecretaris dat hij Transparency International heeft verzocht onderzoek te doen naar corruptie en andere integriteitsschendingen onder bestuurders en politici op de eilanden. Voor de regeringen van de CAS-landen was dat een grote verrassing: Szabó heeft daar tijdens zijn kennismakingsbezoek aan de eilanden niet over gesproken en ze ook niet vooraf op de hoogte gesteld dat hij in het debat met de Kamer bekend zou maken met Transparency in gesprek te zijn.
Dat zit Wever-Croes dermate hoog dat ze de staatssecretaris inpepert dat zich enkele jaren een geval heeft voorgedaan dat vergelijkbaar is met wat Faber heeft gedaan. “In Aruba herinneren we ons dat toen een parlementslid iets soortgelijks deed, het Openbaar Ministerie onmiddellijk een strafrechtelijk onderzoek startte, de persoon een straf van twee jaar kreeg en de regering viel. Dit toont aan dat we de strijd tegen corruptie in Aruba zeer serieus nemen. Hier op Aruba heeft de strijd tegen corruptie een zeer hoge prioriteit. Als Nederland daaraan wil bijdragen, is dat meer dan welkom,” aldus de premier.
De stevige aanpak van corruptie heeft niet kunnen voorkomen dat eerder deze maand Wever-Croes’ partijgenoot minister Glenbert Croes werd gearresteerd op verdenking van handel in verblijfsvergunningen en een andere MEP-minister, Endy Croes, vorige week met een motie van wantrouwen is weggestuurd omdat er bij een onder zijn verantwoordelijke vallende sportstichting grote bedragen zijn verdwenen. Een derde partijgenoot, oud-gevolmachtigde minister Guillfred Besaril, wordt vervolgd omdat hij er op kosten van de overheid een luxe leventje op nahield.
Facebookpost minister-president Wever-Croes
De strijd tegen corruptie is prioriteit 1 van het kabinet Wever-Croes
Onlangs liet Staatssecretaris Zsolt Szabó aan de lokale pers weten dat hij de internationale organisatie Transparency International heeft benaderd om een onderzoek uit te voeren naar corruptie op de zes Caribische Nederlandse eilanden, een zogenaamde ‘nulmeting’. Op vragen van de lokale pers antwoordde de staatssecretaris dat hij niet precies weet wat elk eiland op dit gebied heeft gedaan en dat hij niet heeft gesproken met de minister-presidenten van Aruba, Curaçao en Sint Maarten.
De strijd tegen corruptie is van groot belang voor het kabinet Wever-Croes. Het kabinet Wever-Croes I was het eerste kabinet dat integriteit op de politieke agenda zette en bracht alle overheidsdepartementen samen om dit onderwerp te bespreken.
De huidige regering heeft hard gewerkt en een aantal belangrijke doelen bereikt op het gebied van integriteit, zoals:
𝗕𝘂𝗿𝗲𝗮𝘂 𝗜𝗻𝘁𝗲𝗴𝗿𝗶𝘁𝗲𝗶𝘁 𝗔𝗿𝘂𝗯𝗮 (𝗕𝗜𝗔)
BIA is verantwoordelijk voor bewustwording en preventie van corruptie binnen de overheid en fungeert als meldpunt voor iedereen die een melding van corruptie wil doen.
𝗪𝗲𝘁 𝗳𝗶𝗻𝗮𝗻𝗰𝗶𝗲𝗿𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 𝗽𝗼𝗹𝗶𝘁𝗶𝗲𝗸𝗲 𝗽𝗮𝗿𝘁𝗶𝗷𝗲𝗻
Deze wet zorgt voor meer transparantie in de politieke financiering. Het doel is om hoge politieke donaties te verbieden en corruptie tegen te gaan.
𝗪𝗲𝘁 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝘀𝗰𝗿𝗲𝗲𝗻𝗶𝗻𝗴 𝗲𝗻 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗴𝗿𝗶𝘁𝗲𝗶𝘁 𝘃𝗮𝗻 𝗺𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗲𝗿𝘀
Deze wet richt zich op een strengere screening van kandidaat-ministers en het handhaven van hoge integriteitsnormen.
𝗢𝗺𝗯𝘂𝗱𝘀𝗺𝗮𝗻
De Ombudsman waar burgers terecht kunnen met klachten over oneerlijke behandeling.
𝗖𝗼𝗿𝗽𝗼𝗿𝗮𝘁𝗲 𝗚𝗼𝘃𝗲𝗿𝗻𝗮𝗻𝗰𝗲
Beheer van Corporate Governance om uniformiteit in regelgeving binnen de semipublieke sector te brengen.
Dankzij de inzet en vastberadenheid van de kabinetten Wever-Croes I en II heeft Aruba nu wetten en regels die niet alle landen binnen het Koninkrijk hebben, en sommige zijn zelfs strenger dan die in Nederland.
National Integrity system-𝗮𝘀𝘀𝗲𝘀𝘀𝗺𝗲𝗻𝘁
In 2022 publiceerde Aruba een onderzoek uitgevoerd door het National Integrity System (NIS), dat een ‘nulmeting’ deed op dit gebied. Dit onderzoek werd geïnitieerd door de Stichting Deugdelijkheid van Bestuur en gefinancierd door de Arubaanse en Nederlandse overheden en lokale partners. Het NIS is ontwikkeld en wordt gepromoot door de internationale NGO Transparency International als onderdeel van een holistische oplossing tegen corruptie. Op basis van de aanbevelingen van de NIS heeft minister Ursell Arends, verantwoordelijk voor integriteit, een implementatieplan opgesteld dat door de ministerraad is goedgekeurd en momenteel in uitvoering is.
“Dat corruptie nog steeds bestaat, hoewel op kleinere schaal, is zeker betreurenswaardig. Dit is een realiteit hier in Aruba, net als in Nederland en wereldwijd. Maar belangrijk is dat we in Aruba de strijd tegen corruptie serieus aanpakken, onderzoek doen en meldingen maken, ongeacht wie erbij betrokken is, en we verbergen corruptie niet meer sinds het aantreden van het kabinet Wever-Croes zeven jaar geleden. We hebben ook bewezen dat schending van integriteit zware gevolgen heeft.
We herinneren ons een geval in Nederland, waar een parlementariër partijfondsen gebruikte om het bedrijf van haar zoon te betalen zonder enige consequenties. Sterker nog, die parlementariër is nu minister in de huidige Nederlandse regering! In Aruba herinneren we ons dat toen een parlementslid iets soortgelijks deed, het Openbaar Ministerie onmiddellijk een strafrechtelijk onderzoek startte, de persoon een straf van twee jaar kreeg en de regering viel. Dit toont aan dat we de strijd tegen corruptie in Aruba zeer serieus nemen.
“Hier op Aruba blijft de strijd tegen corruptie een zeer hoge prioriteit. Als Nederland daaraan wil bijdragen, is dat meer dan welkom.
Zie ook: Transparency gevraagd corruptie in Cariben in kaart te brengen