Bonaire – Door gebrek aan daadkracht van het Bestuurscollege en ruzie met het Rijk over de bouw van een nieuwe brandstofterminal dreigen afvalbeheer, energievoorziening, drinkwaterproductie en transport van, naar en op het eiland in gevaar te komen. Met het uitblijven van besluitvorming neemt het Bestuurscollege “onverantwoord grote risico’s voor de bevolking” waarschuwt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in een rapport dat door het Bestuurscollege onder de pet is gehouden.
De ILT-inspecteurs die voor hun onderzoek eind mei op Bonaire verbleven, melden “op het gebied van vergunningen, toezicht en handhaving aanzienlijke achterstanden” te hebben vastgesteld.” Van de 40 industriële bedrijven op het eiland blijken er maar liefst 28 niet over de vereiste hinderwetvergunning te beschikken. Zij slaan met name alarm over de twee voor veiligheid en milieu meest risicovolle daarvan: afvalverwerker Selibon en Bonaire Bon Transition (voorheen Bonaire Brandstof Terminals). Van de eerste is het openbaar lichaam de aandeelhouder, van BBT is dat het Rijk.
“Het Bestuurscollege geeft met betrekking tot Selibon en BBT geen adequate invulling aan zijn VTH-verantwoordelijkheid en komt langdurig niet tot besluitvorming. Bij het verder uitblijven van besluitvorming worden de risico’s op gebied van afvalbeheer, energievoorziening en drinkwaterproductie voor de bevolking van Bonaire onverantwoord groot. Juist voor deze bedrijven is een adequaat VTH-proces van het grootste belang”, staat in het ILT-rapport te lezen.
Het Bestuurscollege weigert echter de door ‘Den Haag’ aangeboden ondersteuning om de achterstanden met deskundige hulp van een van de omgevingsdiensten in Europees Nederland weg te werken. “Er is geen overeenstemming tussen het Rijk, Omgevingsdienst Nederland en het Bestuurscollege over de concrete invulling van de ondersteuning”, staat in het rapport te lezen. Bronnen zeggen dat het eilandbestuur geen “door Den Haag gestuurde pottenkijkers” over de vloer wenst.
Hoewel het Bestuurscollege zichzelf roemt om zijn transparantie staat in het ILT-rapport een lijst van “opgevraagde, maar ondanks herhaalde schriftelijke verzoeken niet ontvangen documenten” waaronder BC-besluiten. De ILT dringt er bij het Bestuurscollege op aan per direct te handelen. “De ILT zal de voortgang van deze acties volgen en indien nodig op korte termijn een volgende inspectie uitvoeren.”