Toen de onderhandelaars – onder wie premier Emily de Jongh-Elhage en staatssecretaris Ank Bijleveld - nog geloofden in het succes van 10-10-10.

Fotograaf: Nico van der Ven

14 jaar 10-10-10 is er (nog) geen reden voor feestje

Den Haag – Op verschillende plekken in het Koninkrijk wordt vandaag stilgestaan bij de staatkundige hervorming die veertien jaar geleden haar beslag kreeg. Met de nadruk op ‘stilstaan’, want voor een viering is weinig reden.

Na veertien jaar “zelfstandig land binnen het Koninkrijk” te zijn, zijn Curaçao en Sint Maarten er in veel opzichten alleen maar op achteruit gegaan. De armoede is toegenomen en beide landen gaan gebukt onder enorme schulden, die overigens slechts ten dele toe te schrijven zijn aan de coronacrisis. Ook Aruba, dat sinds 1986 de status aparte heeft, kampt met een hoge staatsschuld, eveneens niet alleen door de pandemie, maar mede door een obese overheidsapparaat. In alle drie landen verloopt de uitvoering van de met Nederland afgesproken hervormingen uit gebrek aan enthousiasme stroperig.

Curaçao en Sint Maarten dachten in 2010 meer autonomie te krijgen, maar dat is anders uitgepakt. Ze staan sindsdien onder streng financieel toezicht van de rijksministerraad (lees Nederland). Den Haag heeft de coronaleningen aangegrepen om de zogeheten “autonome landen binnen het Koninkrijk” via zogeheten “onderlinge regelingen” ingrijpende hervormingen op te leggen. Het heet dat ze die uit vrije wil zijn aangegaan, maar als ze nee hadden gezegd, hadden de landen de door Nederland verstrekte coronaleningen (ruim 1 miljard euro) meteen moeten terugbetalen.

Onvrede over de uitkomst van 10-10-10 heerst ook op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Er is veel verbeterd (met name het onderwijs), maar de bewoners voelen zich vooral ten aanzien van sociaalmaatschappelijke voorzieningen achtergesteld op hun landgenoten in Europees Nederland. Onder Haags bewind is de armoede verder toegenomen. Het heeft tot dit jaar geduurd, voordat er een sociaal minimum is vastgesteld, maar een fatsoenlijke ww-regeling ontbreekt.

Vier jaar geleden verscheen de bundel ‘Koninkrijk op eieren’ met daarin de reflecties van vijftig stakeholders uit het gehele Koninkrijk op tien jaar 10-10-10. De inhoud stemde niet vrolijk. Gezien de ontwikkelingen van de afgelopen jaren hebben de bijdragen niets aan actualiteit ingeboet.

Klik HIER om ‘Koninkrijk op Eieren’ gratis te downloaden

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.