Aruba – Het kabinet Wever-Croes II is gevallen. Minister-president Evelyn Wever-Croes (MEP) heeft zojuist het ontslag van haar kabinet aan de gouverneur aangeboden. Er is ook al een verkiezingsdatum vastgesteld: 6 december. Partijen moeten uiterlijk op 18 oktober hun kandidatenlijst indienen.
Wever-Croes stormde onmiddellijk vergezeld van de andere MEP-ministers naar de gouverneur nadat de Staten Raymond Kamperveen van coalitiegenoot RAIZ hadden gekozen als voorzitter, daarmee de herbenoeming van Edgar Vrolijk (MEP) voorkomend.
Het MEP-smaldeel in de regering reageerde woedend dat coalitiegenoot RAIZ steun van de oppositie heeft ‘geaccepteerd’ om Vrolijk af te serveren ten gunste van de eigen kandidaat. Vrolijk kreeg behalve van de voltallige MEP-fractie alleen steun van het onafhankelijke Statenlid Santos do Nascimento (ex-AVP). Omdat AVP, MAS, Accion21 en het onafhankelijke Statenlid Croes met RAIZ voor Kamperveen stemden werd Vrolijk met 11-10 verslagen.
“Vandaag moest ik het ontslag van ons kabinet indienen omdat onze coalitiepartner het akkoord tussen MEP en RAIZ heeft verbroken. Dit is echt een ontzettend moeilijke tijd, en ik heb er alles aan gedaan om dit te voorkomen. Helaas was er geen andere uitweg. Maar ik verzeker u dat u nog steeds op mij en mijn collega’s van de MEP kunt rekenen om voor uw welzijn te blijven werken. Altijd met God voorop!”, liet Wever-Croes via Linkedin weten.
Waarnemers sluiten echter niet uit dat de MEP bewust op een kabinetscrisis heeft aangestuurd en zich achter de schermen al maandenlang aan het voorbereiden is op de verkiezingscampagne. Recente posts van MEP-bewindslieden op social media duidden er al op dat de partij in de campagnestand stond. Dit weekend verklaarde Wever-Croes in reactie op een eventuele afwijzing van Vrolijk “klaar te zijn voor verkiezingen.”
Voor de andere partijen rest er tot 6 december maar weinig tijd om een campagne op te tuigen. Ze zullen eerst alle zeilen moeten bijzetten om hun kandidatenlijst tijdig gereed te hebben. De voortijdige val van Wever-Croes II lijkt daarmee veel op die van I. Ook toen forceerde de MEP een breuk met toenmalig (en eveneens kleine) coalitiegenoot POR. Alleen slaagde de opzet de absolute meerderheid te verkrijgen niet.
“Vandaag moest ik het ontslag van ons kabinet indienen omdat onze coalitiepartner het akkoord tussen MEP en RAIZ heeft verbroken. Dit is echt een ontzettend moeilijke tijd, en ik heb er alles aan gedaan om dit te voorkomen. Helaas was er geen andere uitweg. Maar ik verzeker u dat u nog steeds op mij en mijn collega’s van de MEP kunt rekenen om voor uw welzijn te blijven werken. Altijd met God voorop!”