Sint Maarten – Demissionair minister-president Luc Mercelina is door gouverneur Ajamu Baily genoemd als formateur.
Hoewel de uitslag van de verkiezingen van 19 augustus aan duidelijkheid niets te wensen overliet en vier partijen (URSM, DP, PFP en SAM) binnen 48 uur een coalitie-akkoord presenteerden, heeft dat nog even geduurd. Vanwege de duidelijkheid kan echter wel de gebruikelijke informatieperiode worden overgeslagen.
Baily heeft Mercelina verzocht een nieuwe regering te vormen die kan rekenen op “de langdurige steun” van een meerderheid in de Staten. De formateur kreeg het volgende prioriteitenlijstje mee van de gouverneur:
- Het bewerkstelligen van een betrouwbare levering van elektriciteit en water en, in het verlengde daarvan, de opwekking van duurzame elektriciteit in Sint Maarten;
- De verbetering van het financieel beheer en de tijdige realisatie van de jaarlijkse begroting van het land, evenals een herziening van de belastingstructuur;
- Verbetering van de kwaliteit van het onderwijs;
- Bestrijding van armoede en verbetering van de koopkracht van de bevolking;
- Verbetering van de staat van het milieu en het nemen van de noodzakelijke stappen voor klimaatadaptatie;
- Hervorming van het kiesstelsel met als doel de stabiliteit van het politieke proces te versterken;
- De invoering van een algemene ziektekostenverzekering;
- Investeringen in de economie, infrastructuur en in de relatie met Nederland;
- Het aannemen van wetgeving betreffende de screening van (kandidaat-)ministers, overeenkomstig het recente advies van de Raad van Advies en de Integriteitskamer; en
- De implementatieagenda van de Landspakketten, alsmede de relatie met de Wereldbank en de NRPB.
De gouverneur benadrukt tevens het belang van de strikte naleving van de wettelijke vereisten, waaronder de screeningscriteria die van toepassing zijn op de benoeming van kandidaat-ministers. De beëdiging van het kabinet Mercelina I liep eerder dit jaar vertraging op door discussie over enkele kandidaat-ministers, waardoor uiteindelijk 2 posten onbezet bleven.
De beoogde coalitie heeft 9 van de 15 zetels, maar dat is vanwege het vele ‘shipjumpen’ geen garantie voor een stabiele toekomst. Mercelina kon al na 17 dagen het ontslag van zijn kabinet indienen, nadat een fractielid van coalitiepartij NOW zich, naar het OM vermoedt, heeft laten omkopen om naar de oppositie over te lopen.
Gouverneur Baly heeft de formateur verzocht hem wekelijks te informeren over de voortgang en uiterlijk op 15 november zijn eindverslag te overhandigen.