Den Haag – Tweede Kamerlid Peter van Haasen (PVV) reageert positief op het besluit van de Eilandsraad van Bonaire de verhoging van de fractievergoeding ten dele terug te draaien.
In een post op Linkedin noemt Van Haasen de vergoeding “nog steeds erg hoog in vergelijking met Nederlandse normen”, maar toont daar begrip voor: “Er zijn immers weinig kleine Nederlandse gemeenten met een internationaal vliegveld en zeehaven en die ook nog eens te maken hebben met de problematiek van een klein land.” Het Kamerlid spreekt wel de hoop uit dat over de besteding van de fractievergoeding verantwoording afgelegd gaat worden.
Mijn vertrouwen is niet geschaad
Er is veel te doen geweest over de fractievergoeding van de eilandsraad van Bonaire. De raad had deze vergoeding exorbitant verhoogd met 255%. In Den Haag hebben we toenmalig staatssecretaris Van Huffelen gevraagd om met de eilandsraad in gesprek te gaan over deze verhoging. Dit had echter weinig resultaat. Na enkele maanden kreeg ik te horen dat zij er niet veel aan kon doen, omdat dit onder het eigen budgetrecht van de eilandsraad valt.
Kort daarna kwam zij met het verzoek aan de Tweede Kamer om de vrije uitkering voor Bonaire te verhogen met 8,6 miljoen euro. Aangezien dit onder het budgetrecht van de Tweede Kamer valt, besloot ik een motie in te dienen om deze uitkering niet toe te kennen. De redenering was dat als de eilandsraad voldoende middelen heeft om hun eigen vergoeding zo extreem te verhogen, extra financiële steun vanuit Den Haag onnodig zou zijn. Deze motie sloeg in als een bom op Bonaire; mijn telefoon stond daarna roodgloeiend.
Na de toezegging dat de verhoging van de fractievergoeding zou worden heroverwogen en verlaagd, heb ik de motie aangehouden, om zo toch een stok achter de deur te houden. Mijn vertrouwen is niet geschaad, omdat de verhoging significant is verlaagd. De besparing kan oplopen tot 1 miljoen dollar, wat ten goede kan komen aan de bevolking.
Hoewel de vergoeding nog steeds erg hoog is in vergelijking met Nederlandse normen, kunnen we ook geen appels met peren vergelijken. Er zijn immers weinig kleine Nederlandse gemeenten met een internationaal vliegveld en zeehaven en die ook nog eens te maken hebben met de problematiek van een klein land.
De eilandgriffier heeft de opdracht gekregen om de wijzigingen uit te werken. Ik hoop dat daarbij ook wordt gekeken naar een regeling voor de verantwoording van de fractievergoeding, zodat de gemaakte uitgaven goed te rechtvaardigen zijn. Masha danki.
Lees HIER: Eilandsraad draait verhoging fractievergoeding ten dele terug