Sint Maarten

Bericht uit Sint Maarten

In de zondagse estafette-rubriek ‘Bericht uit…’ belichten columnisten uit de Caribische delen van het Koninkrijk bij toerbeurt de kanten van hun eiland waarvan zij vinden dat die de aandacht van alle koninkrijksburgers verdienen. Vandaag komt het bericht uit Sint Maarten.

Een Broodje Aap Verhaal

Door Terrance Rey

Er gaat een bijzonder verhaal rond over een jonge politicus op Sint Maarten die dankzij een onverwachte keten van gebeurtenissen een opmerkelijke – maar korte – politieke carrière had. Zijn naam werd door de straten gefluisterd, niet vanwege zijn ervaring, maar vanwege zijn mysterieuze opkomst en snelle val.

Deze jonge politicus, laten we hem Kaem noemen, werd voor het eerst gekozen in het parlement zonder veel kennis van de regels van de parlementaire democratie. Het gerucht gaat dat hij het Statuut van Sint Maarten nooit had gelezen, maar toch vol zelfvertrouwen het politieke toneel betrad. Zijn charme en beloftes van verandering trokken kiezers aan, en voor hij het wist, zat hij in het parlement.

Na een paar maanden begonnen oppositiepartijen hem in te palmen. Ze overtuigden Kaem ervan om zijn coalitiepartners te verraden en zich bij hen aan te sluiten om zo het kabinet te laten vallen. Kaem, die dacht dat hij een meesterzet deed, stapte over naar de oppositie, klaar om geschiedenis te schrijven.

Maar de Minister-President was ze een stap voor. Voordat de oppositie haar plan kon uitvoeren, gebruikte de Minister-President Artikel 59 van de Staatsregeling om snelle verkiezingen, zogenaamde “snap elections”, uit te roepen. Plotseling zaten Kaem en zijn nieuwe bondgenoten in een moeilijke situatie.

Het probleem? Kaem had zijn partij verlaten door zichzelf onafhankelijk te verklaren, en nu, met de snelle verkiezingen op komst, had hij geen partij meer om voor te strijden. In paniek probeerde hij terug te keren naar zijn oude partij, maar daar wilden ze niets meer met hem te maken hebben. Zelfs de oppositiepartijen, die hem eerder hadden overtuigd om over te lopen, zagen geen voordeel meer in een samenwerking met hem.

Zo stond Kaem er alleen voor. Hij kon niet meedoen aan de verkiezingen, en nog voordat hij het besefte, was zijn politieke carrière voorbij. Zijn naam ging de geschiedenis in als het kortstdienende parlementslid van Sint Maarten, met slechts zes maanden in functie.

Volgens het verhaal woont Kaem nu teruggetrokken in een klein huis onderaan een heuvel genaamd Mount Dump, waar hij de dagen doorbrengt met het herlezen van het Statuut, iets wat hij veel eerder had moeten doen. Of het allemaal waar is? Niemand weet het precies, maar het verhaal wordt vaak verteld als een les in politiek verraad, opportunisme en de onvoorspelbaarheid van macht.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.