Den Haag – De perikelen in de Caribische luchtvaartwereld zijn het directe gevolg van het gebrek aan goede afspraken. Daardoor kan het gebeuren dat Z Air geen toestemming krijgt naar Sint Maarten te vliegen en Aruba en Curaçao Sarpa-vluchten uit Bonaire weren, terwijl die op andere eilanden wel welkom zijn. Dit weekend werd een nieuw hoofdstuk aan de soap toegevoegd met zorgwekkende berichten over het transport van patiënten uit Sint Eustatius en Saba via Sint Maarten naar ziekenhuizen op Aruba en Curaçao.
“Door het ontbreken van een goed gecoördineerde visie op de bereikbaarheid tussen de eilanden onderling en met de regio zijn er geen eenduidige regels”, stelt Adrian Young van To70, een wereldwijd gerespecteerd bureau met 150 specialisten op het gebied van luchtvaartwet- en regelgeving dat ook opdrachtgevers in de Cariben adviseert.
“Elk land kan zelfstandig voorwaarden stellen, waarbij vrees voor concurrentie een rol speelt. Idealiter zou het Caribisch deel van het Koninkrijk als één luchtruim moeten worden beschouwd waar de voorwaarden voor iedereen gelijk zijn. Dat had in 2010 geregeld moeten worden. Probeer nu nog maar alle partijen op één lijn te krijgen”, aldus Young.
Het gevolg is dat luchtvaartmaatschappijen zich genoodzaakt voelen hun toevlucht tot de rechter te zoeken, zoals Z Air en Winair en eerder al Sarpa hebben gedaan. Maar ook burgers zijn – op het kwetsbare moment in hun leven – de dupe. Want de problemen rond de air ambulancevluchten van Medicair die zich dit weekend op de Bovenwinden manifesteerden, zijn volgens Young evenzeer het gevolg van het ontbreken van heldere afspraken.
“Door het gebrek aan een goede regeling is er ruimte voor politiek ingegeven beslissingen, waardoor Z Air en Sarpa door het ene eiland wel worden toegelaten en door het andere niet. Terwijl het om passagiersbelangen zou moeten gaan”, aldus Young.
Lees ook ‘Zorgen over continuïteit ambulancevluchten Bovenwinden’