Kamerlid Peter van Haasen met het Bonairiaanse Eilandsraadslid Daisy Coffie.

Kamerlid Van Haasen geeft ‘weerwaarschuwing’ aan Cariben

Den Haag – Bestuurders en inwoners van het Caribisch deel van het Koninkrijk hoeven “hun hart niet vast te houden”, maar “er gaat wel een andere wind waaien”. Dat voorspelt Tweede Kamerlid Peter van Haasen die namens de PVV woordvoerder Koninkrijksrelaties is.

In een post op Linkedin blikt hij terug op het eerste half jaar, waarin hij ruiterlijk toegeeft dat de portefeuille Koninkrijksrelaties niet zijn eerste keuze was, maar, zo belooft hij, er echt voor te gaan: ”Mijn interesse was snel gegrepen. Koninkrijksrelaties is leuk.” Ook kijkt hij vooruit nu het kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB een feit is.

D66-speelkwartiertje is voorbij

Door Peter van Haasen

Ik ben sinds 6 december 2023 Tweede Kamerlid voor de PVV. Door de explosieve groei van mijn partij zat ik ineens in de Tweede Kamer, wat niet echt mijn ambitie was. Maar het overkwam me. Na een euforische start kreeg ik de portefeuille ‘Koninkrijksrelaties’ toebedeeld, niet bepaald mijn eerste keuze. Maar zoals Geert meegaf: deze portefeuille is je gegund.

Mijn eerste gedachte was: “Wat moet ik hier in godsnaam mee?” Maar het bleek een populaire portefeuille te zijn, niet in de laatste plaats vanwege de reisjes die deze portefeuille met zich meebrengt. Nou ben ik iemand die, als ik ergens voor ga, er ook echt voor ga. Dus de komende vier jaar telt voor mij één ding: ‘Koninkrijksrelaties’.

Voordat je goed en wel gesetteld bent in de Tweede Kamer, ben je wel even bezig. Door de interne verhuizingen van fracties duurde het zo’n twee maanden voordat ik een eigen werkplek/kantoor kreeg. In die maanden voelde ik me echt een dakloze in het Tweede Kamergebouw. Ik gebruikte die tijd om ergens in een hoekje of een beschikbare flexplek me in te lezen in mijn portefeuille.

Ik moet toegeven, mijn interesse was snel gegrepen. Koninkrijksrelaties is leuk. Als voormalig raadslid had ik ‘ietsje’ te zeggen over één gemeente, nu had ik dat gevoel over zes eilanden. Maar dan natuurlijk op grotere schaal. Drie van onze Caribische eilanden hebben een zelfstandige status; het zijn zelfstandige landen binnen ons Koninkrijk.

Als voormalig gemeenteraadslid had ik al snel affiniteit met de drie ‘speciale gemeenten’ aan de andere kant van de oceaan: Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Door de verkiezingen in het zelfstandige land Sint Maarten (sinds 10-10-10) viel ik daar natuurlijk ook met mijn neus in de democratische boter.

Als kers op de Caribische taart was natuurlijk het werkbezoek naar de Bovenwindse eilanden in mei. Wat een mooie eilanden zijn dat en wat weten wij weinig over de eilanden, hun inwoners en hun geschiedenis. Tijdens ontmoetingen in Nederland met besturen van sommige eilanden werd ons vaak voorgehouden dat wij te vaak door een Nederlandse bril naar onze overzeese gebiedsdelen kijken. Aldaar, door een Caribische bril, ziet het er toch anders uit en zijn de ook mensen anders dan ik vermoedde na mijn urenlange inleestijd over de Nederlandse Cariben. Alles heeft zijn keerzijde.

Na maanden oppositie tegen het D66-beleid, breekt er nu een andere tijd aan nu de nieuwe staatssecretaris een PVV’er is. De regering is gevormd; het PVV, VVD, NSC en BBB-kabinet is een feit. Zoals ik eerder zei: “Het D66-speelkwartiertje is voorbij.” Deze zomer zal er nieuw beleid gevormd of bestaand beleid gecontinueerd worden rond Caribisch Nederland en het Caribische deel van ons Koninkrijk. Niet dat je je hart vast moet houden, maar er zal een andere wind gaan waaien.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.