Fotograaf: UNHCR/Reynesson Damasceno

VN-rapport: Aruba telt relatief meeste vluchtelingen ter wereld

Aruba – Met per elke vijf inwoners één gedwongen migrant telt Aruba de meeste vluchtelingen ter wereld, meldt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in haar vandaag gepubliceerde rapport Global Trends 2023. Curaçao volgt op de vierde plek met één vluchteling per dertien inwoners.

Aruba herbergt naar schatting 17.000 Venezolanen die hun land zijn ontvlucht voor het regime van Maduro. De overheid beschouwt ze als economisch migrant die illegaal op het eiland verblijven waardoor ze geen toegang hebben tot reguliere voorzieningen zoals zorg. De economie vaart er echter wel bij: Venezolanen worden door werkgevers ingezet als goedkope arbeiders die hard werken en weinig eisen stellen.

Dat gebeurt ook op Curaçao dat anders dan Aruba het internationale vluchtelingenverdrag niet erkent en geen asielprocedure heeft. Nederland heeft beide landen met geld en kennis bijgestaan nadat internationale organisaties alarm sloegen over de inhumane behandeling en uitbuiting van Venezolanen. Als daar in de Tweede Kamer vragen over worden gesteld benadrukt het kabinet dat vreemdelingenbeleid een autonome landsaangelegenheid is.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.