Staatssecretaris Van Huffelen in haar waarschijnlijk laatste debat als staatssecretaris.

Analyse gevraagd voordelen UPG-status voor eilanden

Den Haag – GroenLinks-PvdA en D66 willen dat de Nederlandse regering samen met de eilandbesturen van Bonaire, Sint Eustatius en Saba een analyse maakt van de voordelen om de huidige LGO-status in te ruilen voor die van UPG. Eenzelfde analyse kan ook worden gemaakt voor Aruba, Curaçao en Sint Maarten als die daar om verzoeken.

Dat is de strekking van de motie die Raoul White (GL-PvdA) mede namens Jan Paternotte (D66) vandaag indiende bij het wetgevingsoverleg van de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties met staatssecretaris Van Huffelen. De indieners wijzen erop dat de UPG-status een aanzienlijk ruimere toegang biedt tot EU-fondsen.

Faith Bruyning (NSC) diende een motie in waarin de regering wordt opgeroepen een plan te maken voor een efficiëntere samenwerking tussen ministeries die betrokken zijn bij de Caribische delen van het Koninkrijk. Over de moties wordt dinsdag gestemd.

Het was zo goed als zeker Van Huffelens laatste debat in functie. Zij kreeg van de fractiewoordvoerders veel lof voor haar inzet om het welzijn in Caribisch Nederland te verhogen en de samenwerking met de CAS-landen te verbeteren.

Kijk HIER het gehele overleg terug

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.