Curacao

Curaçaoënaar Kleinmoedig stemmentrekker, maar niet naar Brussel

Den Haag – Veel kiezers in het Caribisch deel van het Koninkrijk hebben op GroenLinks-PvdA-kandidaat Kenville Kleinmoedig gestemd, maar vanwege de lage opkomst is dat voor hem niet voldoende een zetel in het Europees Parlement te bemachtigen.

Op Bonaire werden 1.784 geldige stemmen uitgebracht (opkomst 12%). GroenLinks-PvdA werd daar veruit de grootste met 730 stemmen, waarvan 553 voor Kleinmoedig. D66 volgde met 342 stemmen, mede dankzij lijstduwer Van Huffelen die goed was voor 259 stemmen. PVV (172), VVD (151), CDA (61), ChristenUnie (57), Forum voor Democratie (53), Volt (47) en Partij voor de Dieren (37) volgden op gepaste afstand. Belang van Nederland met lokale kandidaat Gerard van Erp bleef op een schamele 31 stemmen steken.

Inwoners van de CAS-landen mogen weliswaar stemmen voor Europa, maar daarvoor moeten zij enkele bureaucratische hindernissen nemen. Het verklaart de geringe interesse. Van de 572 geldige stemmen op Curaçao gingen er 179 naar GroenLinks-PvdA, waarvan 87 naar Kleinmoedig. De VVD kreeg 86 stemmen, D66 (65) en de PVV (64). Op Aruba werden 388 geldige stemmen geteld uit. Met 114 stemmen is ook daar GroenLinks-PvdA de grootste, Kleinmoedig kreeg 30 stemmen. Het CDA eindigde met 64 stemmen als tweede, gevolgd door D66 (42) en PVV (41).

Op Sint Maarten waren de tellers helemaal snel klaar: slechts 73 kiezers namen de moeite te stemmen. GroenLinks-PvdA en D66 haalden elk 19 stemmen, VVD en PVV bleven allebei steken op 7 stemmen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.