Den Haag – De Tweede Kamer zal ondanks de twijfels bij de stemming dinsdag instemmen met het belastingverdrag van Curaçao en Malta. De scepsis over het nut van het verdrag leeft niet alleen bij Nederlandse parlementariërs, ook MAN-fractieleider Giselle die vandaag als bijzondere gedelegeerde aan het Kamerdebat deelnam is niet overtuigd.
McWilliam zou graag eerst onderzocht hebben of Malta voldoende maatregelen heeft genomen tegen witwassen. “Wij zijn van mening dat voor een eventuele goedkeuring van dit belastingverdrag eerst deugdelijk onderzoek gedaan moeten worden naar mogelijke negatieve effecten van dit verdrag op de economie van Curaçao. Een ander concreet punt waar volgens ons onderzoek naar moet worden gedaan, is of het sluiten van een verdrag met Malta een onbedoeld negatief effect zal hebben op de online goksector. De maritieme sector, de toerismesector en de luchtvaart kunnen zeker een positieve bijdrage leveren, maar maakt het verdrag het gokken niet juist onveiliger? Malta is hiervoor in 2021 op de vingers getikt. Daarom stelde de aanstaande regeringspartij Nieuw Sociaal Contract terecht de vraag of het effect van dit belastingverdrag kan zijn dat winsten hierdoor juist worden doorgesluisd naar andere landen. Wij delen deze vrees. Daarom vragen wij om een deugdelijk onderzoek hiernaar.”
Kamerleden, minister van Buitenlandse Zaken Bruins Slot en staatssecretaris voor Fiscale Zaken Van Rij worstelden met het gegeven dat Curaçao een autonoom land is dat zelf beslist met welke landen het verdragen wil sluiten. Dat Curaçao daar aan werkt wordt toegejuicht, maar “waarom in vredesnaam als eerste Malta” riep Idsinga (NSC) uit. “Nota bene een land met een toch vrij dubieuze internationale reputatie. Tevens is het een land waarmee Curaçao weinig economische betrekkingen onderhoudt. Malta is een land dat grotendeels draait op de gokindustrie en dat Europese paspoorten verkoopt aan miljonairs van buiten de EU. Het is een land waarvan de voormalige minister-president momenteel voor de rechter staat vanwege een corruptieschandaal. Waarom is voor het eerste belastingverdrag, dat vaak zo’n belangrijk startpunt is, niet gekozen voor buurlanden van Curaçao of voor landen in de regio waarmee veel handel wordt gedreven? Denk bijvoorbeeld aan de Verenigde Staten, Venezuela of Colombia. Waarom in vredesnaam Malta?”
White (GroenLinks-PvdA): “Mijn fractie heeft ook wel enige zorgen op dit gebied. Malta lijkt ons niet de meest logische keuze om een verdrag mee te sluiten. Het is een klein land, dat ver van Curaçao ligt, met niet zo’n goede reputatie op het gebied van belastingontwijking. Ook staat het bekend om het verkopen van paspoorten aan vermogende mensen en het faciliteren van de online gokindustrie.” Vlottes (PVV): “Dit verdrag heeft iets weg van een soort cherrypicking; we kijken even wat ons het beste uitkomt en zo fietsen we het verdrag in elkaar.”