Koninkrijksconferentie raakt uit zicht

Den Haag – Na het annuleren van de voor 25 en 26 maart geagendeerde Koninkrijksconferentie is er nog altijd geen nieuwe datum vastgesteld. Staatssecretaris Van Huffelen heeft zich erbij neergelegd het niet meer als bewindspersoon mee te maken: “Met het oog op de nieuwe regeringen in zowel Sint Maarten als straks in Nederland wordt dit iets voor het nieuwe kabinet”, laat haar woordvoerder weten.

In juli 2022 nam een ruime meerderheid in de Tweede Kamer de motie Wuite/Van Raan aan waarin het kabinet werd gevraagd zich hard te maken voor het in ere herstellen van een jaarlijkse top tussen de vier landen. De voorbereidingen zouden worden toevertrouwd aan een gezamenlijke ‘Koninkrijkscommissie’ onder voorzitterschap van Curaçao.

Voordat die aan de slag kon, moesten de ministers-presidenten en de staatssecretaris nog wel een instellingsprotocol ondertekenen. Daarvan is het nooit gekomen omdat Aruba zich niet in de opzet van de conferentie kan vinden. In februari maakte Van Huffelen bekend dat de al voor 25 en 26 maart aangekondigde top niet zou doorgaan. Zij sprak toen de hoop uit dat snel een nieuwe datum kon worden vastgesteld.

Nu het aan een nieuw kabinet wordt overgelaten, is het maar de vraag of er ooit nog een Koninkrijksconferentie komt. De partijen die een hoofdlijnenakkoord hebben gesloten, staan niet bekend om hun warme gevoelens voor de Caribische delen van het Koninkrijk.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.