Den Haag – Een krappe Kamermeerderheid van 78 tegen 72 wil dat er weer zogeheten ministersplaatsen beschikbaar komen voor studenten ut het Caribisch deel van het Koninkrijk die in Nederland een academische of hbo-studie willen volgen. Een motie daartoe van Denk, D66 en ChristenUnie werd vandaag aangenomen. Voor de motie stemden SP, GroenLinks-PvdA, de PvdD, DENK, Volt, D66, NSC, de ChristenUnie, de SGP en het CDA. PVV, VVD, BBB, Forum voor Democratie en JA21 stemden tegen.
Met het afschaffen van loting in 2017 bij het verdelen van studieplekken verdwenen ook de 46 ‘ministersplaatsen’. Het loten is inmiddels terug, maar de ministersplaatsen niet. Vanwege de afstand is de toegankelijkheid van het hoger onderwijs voor Caribisch studenten hoog. Het toenemend tekort aan medici van ‘eigen bodem’ wordt mee daar aan toegeschreven. Onderzoek laat zien dat er meerdere factoren zijn: zo keert een meerderheid van de studenten na afronding van hun studie in Nederland niet terug naar de eilanden.
Met de aanstaande terugkeer van ministersplaatsen wordt een oude wens van gedeputeerde Nina den Heyer vervuld. Zij deed in oktober 2020 een indringend beroep op toenmalig minister Van Engelshoven om de ministersplaatsen te herintroduceren of met een alternatief te komen.
Lees HIER de brief van Den Heyer aan Van Engelshoven
Motie ministersplaatsen
De Kamer, gehoord de beraadslaging, constaterende dat de zogeheten ministersplaatsen voor Caribische studenten sinds 2017 niet meer bestaan; constaterende dat het uitblijven van ministersplaatsen gevolgen heeft voor de beschikbaarheid van onder andere lokale medisch specialisten; overwegende dat het aantal ministersplaatsen vrijwel verwaarloosbaar is en de impact op het Caribisch deel van het Koninkrijk aanzienlijk; verzoekt de regering de ministersplaatsen of een gelijksoortige regeling te herintroduceren en de Kamer voor het zomerreces te informeren, en gaat over tot de orde van de dag.