Aruba

COLUMN – Bericht uit Aruba

In de zondagse estafette-rubriek ‘Bericht uit…’ belichten columnisten uit de Caribische delen van het Koninkrijk bij toerbeurt de kanten van hun eiland waarvan zij vinden dat die de aandacht van alle koninkrijksburgers verdienen. Vandaag komt het bericht uit Aruba.

Nostalgie

Door Larissa de Cuba

Bij veel mensen zullen de woorden “vroeger was alles beter” bekend in de oren klinken. Hoe vaak heb je die opmerking niet gehoord van je ouders of je grootouders? Of van een oudere collega? Ik kan zelf herinneren wat voor gevoel dit gaf, want als jongere wist je het ook natuurlijk beter. Jij wist wat modern was en had niks met al die ouderwetse gedachten. Je stond enthousiast te springen om vooruit te gaan, om mee te gaan met nieuwe ontwikkelingen, je was een voorstander van modernisering en economische groei, maar ten koste van wat?

De laatste tijd kan ik me soms wel wat voorstellen van een verlangen naar vroeger en dan met name het Aruba van vroeger. Naar een tijd van minder verkeer, minder drukke stranden, meer natuur en meer rust. Ik wil niet zeggen dat vroeger alles beter was, maar er hangt wel een nostalgisch gevoel.

Waar men vroeger naar het strand ging om te ontspannen, lekker even weg uit de drukte, kom je nu terecht op een strand dat vol staat van de parasolletjes en mensen. Waar men vroeger rustig over de weg kon rijden, zonder haast, lijkt het nu, een lange file of een racebaan. Zelfs op de binnenwegen wordt het gaspedaal flink ingetrapt waarbij verkeersregels niet lijken te bestaan. Waar men vroeger ruime keuze had aan onberoerde natuurgebieden, kan met tegenwoordig bijna niet meer ongestoord genieten. En dan kan het inderdaad zo zijn dat er met weemoed naar het verleden gekeken wordt.

Ik denk niet dat álles vroeger beter was, zo hebben we ook enorm profijt gehad van alle technologische ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld de digitale wereld. Je ontkomt er niet aan en ook hier op Aruba zijn er programma’s op de scholen om ervoor te zorgen dat kinderen bij de tijd blijven. Het is de verantwoordelijkheid van iedereen om de komende generatie voor te bereiden, zodat zij weerbaar zijn, flexibel. We zijn misschien iets later begonnen, maar beter laat dan nooit.

Ook de economische groei hebben wij zeker nodig gehad. Zo heeft de toename in het toerisme voor het land en voor veel mensen positieve financiële impact gehad en zijn de cijfers over het herstel van het toerisme na Covid, indrukwekkend. Het eiland stroomt eindeloos vol met toeristen die hier hun geld willen uitgeven.

Maar tussen al deze bewegingen door is het belangrijk om het verleden niet uit het oog te verliezen. Ervaringen uit het verleden moeten gebruikt worden als wijze lessen voor morgen. Het hoeft niet altijd meer en beter. Het mag ook wat minder, daar zit ook kracht in. De lokale bevolking moet niet uit het oog verloren worden. Het is zeker niet makkelijk om een balans te vinden, maar het kan geen kwaad om de goede ervaringen uit het verleden in te zetten als waarborg voor morgen. De nostalgie leeft voort.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.