Bonaire – Het door Bonaire niet nakomen van afspraken over de inrichting van de Klimaattafel is voor het ministerie van EZK geen reden af te haken. “Voor Bonaire werken wij vanuit EZK, BZK en IenW actief door aan de voorbereiding van een klimaatplan. O.a. door de kennisbasis voor klimaatmaatregelen op orde te brengen en door kennisdeling met instellingen als het KNMI. Hiervoor zijn wij in gesprek met het OLB over de opzet van de klimaattafel. Waarbij de tafel geen doel op zich is: voorop staat dat we gezamenlijk concrete klimaatplannen gaan maken”, aldus een woordvoerder namens de drie betrokken ministeries.
Een jaar na de aanbieding door kwartiermaker Ed Nijpels van het rapport waarin hij adviseerde snel een onafhankelijke voorzitter voor de Klimaattafel aan te stellen, is dat nog altijd niet gebeurd. “Het is aan het Bestuurscollege om een kandidaat-voorzitter aan te dragen. Er is niet een officiële kandidaat aangedragen aan EZK. EZK heeft zelf geen kandidaten voorgedragen. Wel is gewezen op de profielschets voor een voorzitter die de heer Nijpels heeft opgesteld.” Voor de vorm is eilandsecretaris Chris Frans door het BC aangewezen als tijdelijk voorzitter.
Ook de afgesproken lokale projectleider is nog altijd niet aangetrokken. “EZK vindt het belangrijk dat lokale kennis en expertise op Bonaire geborgd wordt. Dit is een randvoorwaarde voor succesvol klimaatbeleid en is dan ook onderdeel van onze gesprekken met het openbaar lichaam”, aldus het ministerie. “Met het huidige Bestuurscollege zijn BZK, EZK en IenW in gesprek over welke vorm passend is om te komen tot een klimaatplan. De afgelopen maanden heeft de focus van dit Bestuurscollege gelegen op andere grote dossiers, waaronder de WOLBES/FINBES. Het klimaatdossier wordt op dit moment meegenomen in gesprekken met het Bestuurscollege, o.a. over het nieuwe bestuursakkoord.”
“Los van de klimaattafel, werkt het rijk al samen met het OLB aan klimaatbeleid, zowel mitigatie als adaptatie. Zo zijn er grote investeringen gedaan rond hernieuwbare energie en is er recentelijk op Bonaire de nieuwe zonneweide opgeleverd. Ook op het gebied van adaptatie wordt op dit moment al gewerkt aan klimaatmaatregelen binnen het Natuur en Milieu Beleidsplan. Het Ruimtelijk Ontwikkelingsprogramma bevat ook aanknopingspunten voor ruimtelijke adaptatie, deze wordt binnenkort vastgesteld. Het Rijk blijft betrokken bij het opstellen van de klimaatplannen voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Vanuit de ministeries van EZK, BZK en IenW wordt daar capaciteit en kennis op ingezet en dat zullen we blijven doen in samenwerking met de openbare lichamen.”
Morgen debatteert de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties met staatssecretaris Van Huffelen en de ministers Jetten (EZK) en Harbers (I&W) over de gevolgen die klimaatverandering voor de Caribische delen van het Koninkrijk heeft. Daarbij komen o.a. het advies van Nijpels en de door Greenpeace aangespannen rechtszaak aan de orde.