Curacao

Voormalig minister-president Camelia-Römer: "Het Koninkrijk is in de Cariben niet voldoende uitgerust om een eerste aanval van oorlogsagressie te doorstaan."

Camelia-Römer: Eilanden niet opgewassen tegen geopolitieke dreigingen

Den Haag – De Caribische landen in het Koninkrijk zijn niet in staat zich afdoende te beschermen tegen een veelheid van veiligheidsrisico’s die zich nu al manifesteren of zich dreigen te manifesteren. En hoewel Defensie een Koninkrijksaangelegenheid is de territoriale integriteit van de eilanden niet geborgd.

“Het Koninkrijk is in de Cariben niet voldoende uitgerust om een eerste aanval van oorlogsagressie in de Cariben te doorstaan en de soevereiniteit te verdedigen” waarschuwt voormalig minister-president Suzy Camelia-Römer in het position paper dat zij heeft ingestuurd ter voorbereiding van het rondetafelgesprek dat de Tweede Kamer later vandaag houdt over de geopolitieke ontwikkelingen in het Caribisch gebied.

Römer wijst er onder meer op dat de migrantenstroom uit Venezuela en de sancties tegen dat land Curaçao zowel economisch, financieel en maatschappelijk hard raken. Zij waarschuwt in het verlengde daarvan voor een nieuwe ontwrichtende migratiegolf uit het door bendegeweld geteisterde Haïti. De oud-politica pleit voor een veiligheidsplan op Koninkrijksniveau.

Prof. dr. Michiel Baud benoemt in zijn position paper eveneens een waaier aan geopolitieke risico’s. Hij concludeert dat “het cruciaal is dat het Koninkrijk een robuuste regionale en geopolitieke strategie ontwikkelt.”

Lees HIER het position paper van Camelia-Römer

Lees HIER het position paper van prof. dr. Baud

Kijk en luister HIER het rondetafelgesprek terug

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.