Curacao

Internationale risico’s voor Cariben zaak Koninkrijk

Den Haag – Nederland heeft onvoldoende oog voor de onmogelijkheid van de Caribische delen van het Koninkrijk om transnationale criminaliteit en andere internationale risico’s aan te pakken.

Dat is de boodschap die criminoloog Simone van der Zee tijdens het rondetafelgesprek dat de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties woensdag houdt. Onderwerp is de negatieve impact die geopolitieke ontwikkelingen in de Caribische regio op de eilanden kan hebben. Van der Zee, zo staat te lezen in haar position paper, pleit ervoor “de whole-of-government-benadering te vervangen door een whole-of-kingdom-benadering waarbij alle organisaties binnen het Koninkrijk met elkaar te werken aan een weerbaar Koninkrijk der Nederlanden.”

Ook Gert Oostindie ziet ondermijning door internationale criminaliteit als een van de belangrijkste risico’s. “Hier ligt evident een urgente taak voor de Koninkrijksregering, in samenwerking met de Nederlands-Caribische landen en openbare lichamen”, aldus de emeritus hoogleraar die in zijn position paper tevens waarschuwt voor onrust in de regio die tot grote emigratiestromen kan leiden en de pogingen van China zijn invloed in de Cariben te vergroten.

Lees HIER het position paper van Van der Zee

Lees HIER het position paper van Oostindie

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.