Bonaire

Formatie: Caribisch deel Koninkrijk wordt ‘buitengewone provincie’

Den Haag – Het Caribisch deel van het Koninkrijk moet een zogeheten ‘buitengewone provincie’ van Nederland worden. Dat zijn PVV, NSC, VVD en BBB overeengekomen tijdens hun formatiegesprekken. Dit blijkt uit een document dat vanochtend per abuis korte tijd zichtbaar is geweest op de officiële website ‘kabinetsformatie2023.nl’. In een sideletter wordt toegelicht dat de toevoeging ‘buitengewoon’ bedoeld is om duidelijk te maken dat de Caribische provincie “andere” rechten en plichten krijgt dan de Europees Nederlandse zusjes.

Uit de stukken blijkt dat Geert Wilders de aan zijn kiezers gedane belofte de koninkrijksbanden met Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba onmiddellijk te verbreken als hij zou gaan regeren in de ijskast heeft geparkeerd. De PVV-leider heeft zich bereid verklaard te gedogen dat de eilanden “voorlopig” in het Koninkrijk blijven, mits hij mag bepalen wie de eerste Commissaris van de Koning van Nederlands 13e provincie wordt. Op X (voorheen Twitter) postte hij: “Vrienden op de corrupte eilanden: maak je geen illusies. Van uitstel, komt dit keer geen afstel.”

In het onderhandelingsverslag is verder te lezen dat vooral de BBB heeft aangedrongen op ‘inlijving’ van de eilanden. De partij blijkt goed op de hoogte van de geschiedenis. Onder verwijzing naar de Spanjaarden die er vee fokten (zo komt Paardenbaai op Aruba aan zijn naam; red) acht Caroline van der Plas de eilanden de ideale plek voor uitbreiding van de Nederlandse veestapel zonder dat er megastallen nodig zijn, “want het is er gewoon altijd mooi weer.” Zij vindt het ook een voordeel dat er daar weinig aan toezicht en handhaving wordt gedaan.

De VVD heeft geen warme gevoelens voor het provinciemodel, maar Dilan Yeşilgöz is schoorvoetend akkoord gegaan in ruil voor de afspraak dat voor in Nederland gevestigde multinationals het selectieve Caribische belastingbeleid gaat gelden, mits zij een brievenbus op een van de eilanden openen. Uit een voetnoot in het verslag blijkt dat NSC-leider Pieter Omtzigt nog twijfelt of de toevoeging “buitengewoon” wel de lading voldoende dekt, maar dat hij zich niet zal verzetten zolang het rechtstatelijk maar deugt.

Volgens informateur Richard van Zwol doet dat laatste er niet toe, refererend aan de tijd dat hij als rechterhand van minister Plasterk bij conflicten met de regering van Aruba en de Eilandsraad van Statia het Statuut geheel naar eigen inzicht interpreteerde. Bovendien, zo voerde de huidig Staatsraad aan, is vanuit de eilanden zelf bij de VN betoogd dat het dekolonisatieproces nooit is afgerond, “dus hebben wij het nog altijd voor het zeggen.”

Bronnen rond het formatieproces hebben de onderhandelingsteams er wel voor gewaarschuwd dat het bij de eilandelijke politiek hard zal aankomen dat niet alleen afstand moet worden gedaan van de titel minister (dat wordt straks gedeputeerde), maar ook van de bijbehorende dienstauto, de creditcard ‘van de zaak’ en de milde behandeling door de belastingdienst.

Update (16.12 uur)

Volgens onbevestigde berichten zou Aruba’s minister-president Wever-Croes in reactie op bovenstaand bericht hebben aangeboden dat Oranjestad provinciehoofdstad wordt.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.