Saba

Fotograaf: NVR

Eilandsraad Saba wisselt ervaringen uit met collega’s Zoeterwoude

Zoeterwoude – De leden van de Eilandsraad van Saba hebben een bezoek gebracht aan Zoeterwoude, de kleinste gemeente van Zuid-Holland. In gesprek met de gemeenteraadsleden werden verschillen en overeenkomsten ontdekt.

Onderwerpen die aanbod kwamen: de bevoegdheden van de raadsleden en de eilandraadsleden, de rol van commissieleden, op welke wijze de werkgeverscommissie functioneert en hoe de raadsleden omgaan met de dubbelrol van de burgemeester als voorzitter van de raad en voorzitter van het college. “Het werd een mooie uitwisseling van uitdagingen van raadsleden van een kleine gemeente in Nederland. En mogelijke oplossingen en ideeën daarvoor”, aldus burgemeester Fred van Trigt van Zoeterwoude.

Het bezoek van de Sabanen is georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. “We vinden het belangrijk dat eilandraadsleden uit een kleine bijzondere gemeente van Nederland in gesprek en in contact komen met raadsleden uit een kleine gemeente in Nederland, in dit geval Zoeterwoude. Het is opvallend dat er overeenkomsten zijn op tal van punten”, aldus Henk Bouwmans, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

Het Woerdense raadslid Hendrie van Assem was namens de commissie Raadsleden en Griffiers van de VNG aanwezig. Hij nodigde de eilandraadsleden uit om met elkaar het gesprek te voeren hoe de eilandraadsleden van Saba, maar ook die van St. Eustatius en Bonaire kunnen aansluiten bij de werkzaamheden van de commissie Raadsleden & Griffiers.

Het werkbezoek van de eilandraadsleden omvatte niet alleen een bezoek aan het gemeentehuis van Zoeterwoude. Er is ook een kaasboerderij bezocht en de Heinekenbrouwerij. De delegatie woonde ook nog een trainingsdag van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden bij over de rol van lokale volksvertegenwoordigingen, de wijze van debatteren en hoe de raad zijn rol het krachtigst kan invullen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.