Statia

Niet voorkeurskandidaat Eilandsraad, maar Alida Francis gezaghebber Statia

Den Haag – Huidig regeringscommissaris Alida Francis wordt de nieuwe gezaghebber van Sint Eustatius, melden betrouwbare bronnen aan DossierKoninkrijksrelaties. Met de keuze voor Francis wijkt staatssecretaris Van Huffelen af van de voorkeur van de vertrouwenscommissie van de Eilandsraad.

De ministerraad zal binnenkort, mogelijk al vrijdag, met de voordracht van Francis instemmen. Het ministerie van BZK wil dat niet bevestigen. “Wij doen niet eerder uitspraken dan nadat een kandidaat in de ministerraad is voorgedragen voor benoeming”, aldus de woordvoerder van Van Huffelen.

De aanstelling van een gezaghebber is de laatste stap in het herstel van de lokale democratie nadat Nederland 6 jaar geleden het Bestuurscollege en de Eilandsraad naar huis stuurde wegens ‘grove taakverwaarlozing’. Zo’n 12 belangstellenden hebben gesolliciteerd naar de functie van gezaghebber. Waarnemend Rijksvertegenwoordiger Helmond heeft er 4 geselecteerd voor een kennismakingsgesprek met de vertrouwenscommissie uit de Eilandsraad.

De commissie heeft unaniem haar voorkeur uitgesproken voor Randolf Duggins, een geboren Statiaan. Hij heeft rechten gestudeerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, was onder meer eilandsecretaris op Sint Maarten en is sinds 2015 secretaris-generaal van het bureau van de ombudsman van Sint Maarten. Voor de kandidatuur van Francis bestaat onder de eilandsraadsleden weinig enthousiasme. Zij kwamen eerder in botsing met de regeringscommissaris over haar bestuursstijl. Twee oud-premiers (Liberia-Peters en Camelia-Römer) waren ervoor nodig om te bemiddelen.

Van Huffelen was van plan de Statiaanse delegatie, die deze week in Nederland is voor de werkconferentie over de WolBES en FinBES, vrijdag te informeren over haar besluit. Of de delegatie daar, nu het nieuws is uitgelekt, nog trek in heeft, is onbekend. Het valt te verwachten dat het ministerie de benoeming na afloop van de Ministerraad van vrijdag bevestigt.

In Europees Nederland kan het kabinet de voorkeur van vertrouwenscommissies van gemeenteraden niet negeren, aldus prof.dr. Joop van den Berg, emeritus hoogleraar parlementaire geschiedenis. De enige uitzondering is wanneer de raad zich in de procedure niet aan de wet heeft gehouden. De huidige WolBES biedt de staatssecretaris nu nog wel de ruimte om een voorkeurskandidaat van de Eilandsraden af te wijzen. Juist dezer dagen spreken delegaties van de eilanden met staatssecretaris Van Huffelen om de WolBES meer in lijn te brengen met de gemeentewet.

Alida Francis is geboren op Sint Eustatius (1965). Zij haalde haar havodiploma aan het Colegio Arubano en studeerde journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Haar loopbaan begon in 1989 als omroepjournalist in Sint Maarten. Een jaar later stapte zij over naar de overheid, waar zij op het kabinet van de gezaghebber van Sint Maarten aan de slag ging als specialist protocol en public relations. Tussen 1992 en 2010 was zij directeur van de Sint Eustatius Tourism Development Foundation. Daarna trad ze in dienst van de Rijksdienst Caribisch Nederland als waarnemend hoofd communicatie. Op 15 februari 2020 werd Francis op Statia waarnemend regeringscommissaris op Sint Eustatius. Op 22 juni 2021 volgde ze regeringscommissaris Marnix van Rij op. Het is niet bekend wanneer haar benoeming tot gezaghebber ingaat.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.