Bonaire

Ook nieuw BC Bonaire heeft de boekhouding niet op orde

Bonaire – Terwijl in de samenleving het gemor over het uitblijven van de beloofde daadkracht en transparantie toeneemt, krijgt het nieuwe Bestuurscollege ook nog een draai om de oren van het College financieel toezicht: de (te laat) aangeleverde uitvoeringsrapportage over het 4e kwartaal van 2023 voldoet niet aan de gemaakte afspraken.

De eerste versie schoot zelfs zodanig tekort dat deze door het Cft is teruggestuurd met het verzoek deze te voorzien van de (wettelijk verplichte) toelichtende tekst. Aan dat verzoek is vervolgens slechts in beperkte mate gehoor gegeven, blijkt uit een brief van het College dat daardoor het realiteitsgehalte van de cijfers niet heeft kunnen vaststellen. Het BC gaat er vanuit dat het jaar 2023 met een bescheiden positief resultaat is afgesloten, maar of dat daadwerkelijk het geval is wordt pas duidelijk als de financiële administratie op orde is.

Het Cft is al jaren achtereen kritisch op het financieel beheer van Bonaire. Als oppositieleider veegde PDB-voorman Clark Abraham geregeld de vloer aan met de gedeputeerde van Financiën. Nu hij dat inmiddels ruim 4 maanden zelf is, rammelt de eerste onder zijn verantwoordelijkheid opgeleverde uitvoeringsrapportage zo mogelijk nog harder dan die van zijn voorgangers.

De timing van de brief komt overigens op een saillant moment. Maandag start in Nederland de werkconferentie over de WolBES en de FinBES waar de Bonairiaanse delegatie zal pleiten voor het opheffen van het Cft.

Lees HIER de brief van het Cft

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.