Bonaire

Apart commissiedebat over rapport sociaal minimum BES

Den Haag – De Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties heeft besloten een apart debat te wijden aan het rapport van de Commissie Thodé over het bestaansminimum op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Voor het commissiedebat zal naast staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Van Huffelen ook de minister voor Armoedebeleid Schouten worden uitgenodigd. Een datum mot nog worden vastgesteld.

Het eerder al voor 13 maart geagendeerde verzameldebat over actuele BES-aangelegenheden is vanwege een werkbezoek van Van Huffelen aan de CAS-landen verplaatst naar 27 maart. Een dag later voert de commissie een rondetafelgesprek met externe deskundigen over geopolitieke ontwikkelingen in de Cariben. Directe aanleiding is de spanning tussen Venezuela en Guyana.  

Op 9 april gaat de commissie met staatssecretaris Van Huffelen en de ministers Jetten (Klimaat) en Harbers (I&W) in debat over de gevolgen van klimaatverandering voor het Caribisch deel van het Koninkrijk. Aan de orde komen dan o.a. het adviesrapport van kwartiermaker Ed Nijpels over de Klimaattafel Bonaire, de rechtszaak die Greenpeace samen met inwoners van Bonaire tegen de Staat voert vanwege het uitblijven van klimaatmaatregelen en de ‘oliedeal’ die Curaçao heeft gesloten met voormalig exploitant van de Isla, PdVSA.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.