Curacao Aruba Sint Maarten

Van Huffelen: Reden om optimistisch te blijven – Curacao Aruba Sint Maarten

Den Haag – Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Alexandra van Huffelen wil, als zij volgende maand Curaçao, Aruba en Sint Maarten bezoekt, een tussenstand opmaken van de uitvoering van de landspakketten. Dat kondigde ze aan tijdens het debat met de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties.

Van Huffelen begon haar betoog met de opmerking dat er reden is om optimistisch te blijven: veel gaat goed, maar, erkende ze ook, niet alles. Dat laatste is dan ook het gespreksonderwerp tijdens haar reis. De oorzaak waarom sommige hervormingen achterlopen op de planning is in veel gevallen een gebrek aan uitvoeringskracht. De staatssecretaris benadrukte dat Nederland bereid is extra ondersteuning te bieden om de landen te helpen een inhaalslag te maken. Aan onwil ligt het niet: “De samenwerking is sinds de ondertekening van de onderlinge regelingen, een jaar geleden, is goed. Ook de sfeer is goed.”

Een dossier waarvoor dat niet opgaat is de Rijkswet Aruba financieel toezicht. “Dat loopt heel stroef. De discussie met Aruba heeft best heftige kanten, waar ik niet gelukkig mee ben. Het grote ongeluk is dat Aruba nu een heel hoge rente betaald (over de coronalening; red), 300 miljoen over de gehele looptijd die moet worden opgebracht door de belastingbetaler op Aruba”. Tijdens haar bezoek aan Aruba volgende maand wordt het overleg voortgezet. Van Huffelen liet doorschemeren niet afwijzend te staan tegenover een ‘hybride model’, een combinatie van Rijkswet en landsverordening. Beide partijen hebben inmiddels juridisch advies ingewonnen.

Het was het eerste koninkrijksdebat voor de commissie in nieuwe samenstelling. Nieuwkomers Faith Bruyning (NSC), Raoul White (GroenLinks-PvdA) en Peter van Haasen (PVV) lieten blijken al behoorlijk goed ingelezen te zijn en de ontwikkelingen in de CAS-landen te volgen. Onderwerpen die o.a. ter sprake kwamen: de ENNIA-pensioenen, de openstelling van het groeifonds voor de Cariben, de wederopbouw na orkaan Irma, een onderzoek naar de oprichting van een Regionaal Ontwikkelingsmaatschappij, het onderwijs, de rechtspositie van miliciëns, armoedebestrijding, het democratisch deficit en het uitblijven van een geschillenregeling.

Kijk HIER het gehele commissiedebat terug

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.