Bonaire

Eerste Koninkrijksconferentie nieuwe stijl afgelast

Den Haag – De eerste editie van de Koninkrijksconferentie nieuwe stijl die voor 25 en 26 maart was aangekondigd gaat niet door, meldde staatssecretaris Van Huffelen vanmiddag in het debat met de Tweede Kamercommissie Koninkrijksrelaties over de ontwikkelingen op Curaçao, Aruba en Sint Maarten. “Tot mijn teleurstelling en verdriet”, aldus de bewindsvrouw.

Reden voor de afgelasting is dat de regering van Aruba het kennelijk niet eens is met de opzet. Het kabinet Wever-Croes heeft het voorbereidende protocol niet ondertekend en daarom heeft ook de regering van Sint Maarten dat niet gedaan. Van Huffelen sprak de hoop uit dat op korte termijn een nieuwe datum kan worden vastgesteld. “Ik wil het snel, maar ik ben afhankelijke van de andere landen.”

Een van de onderwerpen die zou worden besproken is het democratisch deficit zoals de beperkte invloed van de Staten van Curaçao, Aruba en Sint Maarten op de besluitvorming over rijkswetten. Ze mogen wel deelnemen aan Kamerdebatten, maar bij de uiteindelijke stemming hebben ze het toekijken. Juist over dit onderwerp is al veel voorbereidend werk gedaan.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.