Aruba

Interparlementair Koninkrijksoverleg op Aruba geannuleerd

Oranjestad – Het Interparlementair Koninkrijksoverleg dat over twee weken op Aruba zou worden gehouden, is volgens onofficiële bronnen geannuleerd. Waarom het presidium van het IpKo, bestaande uit de delegatieleiders van de vier landen, nog geen bekendheid heeft gegeven aan dat besluit is onduidelijk.

De halfjaarlijkse ontmoeting van de parlementariërs van Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Nederland was aangekondigd voor 20 tot en met 23 februari in Oranjestad. Dat was met het oog op de Statenverkiezing van 11 januari op Sint Maarten al een uitgestelde datum. Nu blijkt het overleg helemaal niet door te gaan. Het is wachten op een verklaring van het presidium over het waarom.

Statenleden en Kamerleden lopen elkaar overigens niet helemaal mis. De in juni vorig jaar aangetreden nieuwe Eerste Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties brengt van 9 tot en met 19 februari een kennismakingsbezoek aan de CAS-landen en de BES-eilanden. Omdat de delegaties van de Staten van Curaçao, Aruba en Sint Maarten al hadden afgesproken op 17 en 18 februari bijeen te komen om het IpKo voor te bereiden, is besloten tot een gezamenlijk overleg met de Eerste Kamerleden. Dat format wordt herhaald als in mei de nieuwe Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties een verkenningsrondje langs alle eilanden maakt.

Het eerstvolgende echte IpKo vindt – ijs en weder dienende – in juni in Den Haag plaats.  

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.