Aruba

COLUMN – Bericht uit Aruba

In de zondagse estafette-rubriek ‘Bericht uit…’ belichten columnisten uit de Caribische delen van het Koninkrijk bij toerbeurt de kanten van hun eiland waarvan zij vinden dat die de aandacht van alle koninkrijksburgers verdienen. Vandaag komt het bericht uit Aruba.

Bon Pasco

Door Larissa de Cuba

Het is alweer de dag voor kerst; het jaar zit er bijna op. Vandaag staan veel mensen op Aruba in de keuken om een kerstmaaltijd voor te bereiden. De gebruikelijke ham en ayaca’s zullen morgen niet ontbreken. Sommige families vieren vanavond al de zogenaamde ‘Noche Buena’, een Latijns-Amerikaanse traditie, die steeds meer aanwezig is in onze multiculturele samenleving. Het draait op Aruba met kerst om het genieten van muziek, lekker eten en drank in het samenzijn met familie en/of vrienden. Met daarbij, voor zover mogelijk, kerstcadeaus onder de kerstboom.

Arubanen houden van feest vieren, hoe meer gezelligheid hoe beter. De hele maand december staat al vroeg volgepland met de nodige kerstdiners en kerstfeesten. Diverse vriendenkringen, collega’s en families, iedereen wil toch nog even voor het eind van het jaar bijeenkomen om een toast uit te brengen op het nieuwe jaar.

Daarnaast kent onze gemeenschap ook veel religieuze mensen. Voor hen stonden de afgelopen dagen in het teken van de ‘Misa di Aurora’, waarbij 9 dagen lang om 5 uur ’s ochtends een mis voorgedragen wordt als voorbereiding voor de echte kerstviering; de geboorte van Jezus.

Zo vieren wij kerst hier op Aruba. Maar al deze activiteiten hebben ook een keerzijde. Wij zien in december een toename van de drukte op de wegen, er is geen enkel moment op de dag waarop het rustig is. Daar komt ook nog bij dat mensen doodnormaal met een drankje op achter het stuur stappen. Het lijkt toegestaan gedrag en wordt door velen gezien als onderdeel van onze cultuur. Gelukkig denkt de politie hier anders over.

De politie op Aruba heeft deze maand weer een grootschalige campagne opgezet om het bewustzijn om veilig deel te nemen aan het verkeer te vergroten. Met diverse advertenties raden zij mensen aan op tijd van huis te vertrekken om roekeloos rijgedrag te voorkomen. Ook wordt er veel aandacht besteed aan het rijden onder invloed. Zij wijzen op de mogelijke (fatale) gevolgen van het rijden onder invloed, en adviseren om een aangewezen chauffeur te hebben die niet drinkt. Men staat er helaas niet bij stil dat het veroorzaken van een auto-ongeluk onder invloed enorme gevolgen kan hebben, zowel voor zichzelf als voor de dierbare naasten. Naast lichamelijke kunnen er ook diepgaande emotionele, justitiële en financiële consequenties zijn.

Ik hoop van harte dat de campagne het gewenste succes heeft, want een strakke aanpak is echt nodig. Ik ben blij te horen dat deze samenhangt met de aangekondigde controle op het aanwezig zijn van een geldig rij- en verzekeringsbewijs, een bewijs dat de belasting betaald is en een geldige keuringskaart. Het is nu het moment om daadkracht te laten zien.

Ik hoop dat wij in de eerste dagen van januari terug kunnen kijken op een geslaagde eindejaars periode en met dezelfde positieve energie doorgaan in de aankomende carnavalsperiode. Rest mij nog mijn laatste column voor dit jaar af te sluiten met het toewensen van Bon Pasco en dat 2024 voor iedereen een gezegend jaar mag zijn.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.