Den Haag – De integriteitsnormen die voor politieke ambtsdragers op Bonaire, Sint Eustatius en Saba gelden, worden geharmoniseerd met de normen die voor Europees Nederlandse gemeenten gelden. “Het is de inzet Caribisch Nederland meer aan te sluiten op het wettelijk stelsel in Europees Nederland”, motiveert het kabinet.
De normen die sinds 2010 deel uitmaken van de WolBES zijn verstrekkender dan die in de Gemeentewet. Het gaat onder meer om het verbod op bloed- en aanverwantschap tussen leden van het Bestuurscollege en een nauwkeurige omschrijving van de zakelijke belangen die de (kandidaat)eilandgedeputeerde en zijn of haar echtgenoot hebben of beheren.
Het voor Caribisch Nederland hanteren van strengere integriteitsnormen komt voort uit de op weg naar 10-10-10 in Den Haag bestaande vrees voor belangenverstrengeling in kleine (eilandelijke) leefgemeenschappen. Nu zegt het kabinet daarover: “Ook in Europees Nederland is sprake van kleine (eilandelijke) leefgemeenschappen met een eigen lokaal bestuur. Het verschil past niet meer bij de inzet van het kabinet om Bonaire, Saba en Sint Eustatius een gelijkwaardig deel van Nederland te laten zijn.”
Besloten is de bewuste normen in de WolBES te schrappen en de nieuwe Wet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur ook voor Caribisch Nederland van toepassing verklaren. Dat betekent onder meer dat het verplicht wordt voor de benoeming van een gedeputeerde een risicoanalyse uit te voeren. Bonaire doet dat (vrijwillig) sinds 2019, maar Statia en Saba niet. Een andere vernieuwing is dat er regels komen over de financiële belangen van lokale bestuurders.
Vorige week stuurde minister Yeşilgöz een rapport naar de Tweede Kamer waarin gemeld wordt dat oneigenlijk gebruik van bevoegdheden door bestuurders en ambtenaren op de eilanden een veel voorkomend verschijnsel is.
Uit de Memorie van Toelichting
Een goed functionerend en integer openbaar bestuur is cruciaal voor de samenleving en is van groot belang voor het vertrouwen van mensen in de politiek. Bestuurders van gemeenten, provincies, waterschappen en de openbare lichamen van Bonaire, Sint Eustatius en Saba spelen daarbij een belangrijke rol. Zij dragen mede de verantwoordelijkheid voor uiteenlopende opgaven en hebben vaak een doorslaggevende rol bij tal van maatschappelijke vraagstukken waarbij verschillende belangen meespelen. Inwoners moeten erop kunnen vertrouwen dat zij eerlijk en betrouwbaar zijn. Bestuurders werken immers niet voor zichzelf, maar voor het algemeen belang.
De Wet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur is in internetconsultatie gegeven. Men kan tot 16 februari reageren.
Klik HIER voor meer informatie