Van Huffelen: Uitspraken Wever-Croes kloppen niet

Den Haag – De bewering van minister-president Wever-Croes dat Nederland op het laatste moment aanvullende eisen heeft gesteld aan de Landsverordening Aruba financieel toezicht worden door staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Van Huffelen naar het rijk der fabelen verwezen.

Nadat de Rijksministerraad zijn zegen aan de LAft had gegeven, stuurde premier Wever-Croes een persbericht uit waarin zij stelde dat Den Haag te elfder ure met nieuwe eisen op de proppen was gekomen. “Dat klopt niet”, reageerde Van Huffelen donderdagavond in een interview met Tito Laclé van Noticiacla. De aanvullingen zijn door Aruba zelf ingebracht, benadrukte ze.

De staatssecretaris verklaarde het belangrijk te vinden dat de Arubaanse bevolking correct wordt geïnformeerd. “Daarom ben ik blij dat ik in dit interview kan vertellen hoe de vork werkelijk in de steel zit.” Over de verwijten uit Oranjestad dat Nederland Aruba “koloniaal” behandelt zei ze: “Die aantijgingen zijn heel onprettig en vooral ook onterecht. Ik heb er met de premier en de minister van Financiën over gesproken, maar spijtig genoeg zijn de uitspraken niet teruggenomen.”

Wat Van Huffelen betreft staat de kwestie een goede samenwerking niet in de weg. “Ik zie het als een tijdelijke hick-up. Ik hou mijn ogen op de bal. Ik werk voor de bevolking van Aruba.” De bewindsvrouw herhaalde nog eens dat de Arubaanse regering de eigen burgers “onnodig” met 600 miljoen gulden aan extra rentelasten opzadelt door de eerder overeengekomen Rijkswet financieel toezicht te dwarsbomen. Zodra Wever-Croes het signaal geeft alsnog mee te werken, kan de rente over de coronalening (915 miljoen gulden) meteen omlaag.

Van Huffelen waarschuwde voor de komst van een nieuwe regering in Den Haag die een minder warm hart heeft voor de Caribische delen van het Koninkrijk.

Kijk HIER het interview terug

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.