Aruba

OM Aruba: Journalisten kochten politieman om

Oranjestad – Vier Arubaanse journalisten worden ervan verdacht een politieman te hebben omgekocht. De politieman is daar vandaag voor veroordeeld. De journalisten, verbonden aan bekende nieuwssites, zijn verhoord, maar het Openbaar Ministerie moet nog een besluit nemen of ze ook worden vervolgd.

Verklaring Openbaar Ministerie

Het openbaar ministerie heeft in de strafzaak onder de naam ‘New York’ tegen de politieambtenaar R.M.V. een gevangenisstraf geëist van 36 maanden, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Daarnaast een verbod om een publiek ambt te bekleden voor de duur van vijf jaar. Hem wordt verduistering, misbruik van functie, omkoping en deelname aan een criminele organisatie verweten.

Begin dit jaar bestond het vermoeden dat V. de beschikking had over enkele van het KPA ontvreemde portofoons. Na een huiszoeking in maart zijn in de woning van V. meerdere laptops en portofoons aangetroffen. Deze portofoons waren aan de laptops gekoppeld. Uit onderzoek door het bureau integriteit en veiligheid (BIV) en technisch onderzoek komt naar voren dat journalisten apparatuur en software aan V. hebben gegeven zodat hij daarmee politie communicatie integraal kon verspreiden. V. wordt verweten gedurende een aantal jaren, in ieder geval meer dan twee, politie informatie doorgestuurd te hebben aan meerdere journalisten van bekende Arubaanse nieuwssites. Uit het dossier blijkt dat hij daarvoor geldbedragen en giften heeft ontvangen.

Door het mee laten luisteren van de journalisten met de politiecommunicatie heeft V. zijn ambtsgeheim geschonden en heeft hij misbruik gemaakt van zijn functie. Informatie over derden heeft zo bij de journalisten en mogelijk ook bij anderen terecht kunnen komen.

V. heeft hierdoor het vertrouwen dat van hem als politieambtenaar verwacht mag worden, geschonden. Integriteit en onkreukbaarheid dient bij een ambtenaar voorop te staan. Zeker in de positie van V. als barrio-regisseur heeft hij een voorbeeldfunctie. Bovendien heeft V. een risico gecreëerd voor zijn KPA-collega’s en voor anderen. Alle meldingen over de portofoon kwamen immers ook ter ore van mensen voor wie het niet bedoeld was. Bij V. lijkt het besef daartoe te ontbreken.

Binnen dit onderzoek zijn vier journalisten als verdachte gehoord. Of deze journalisten strafrechtelijk vervolgd gaan worden, zal op een later moment worden besloten.

De rechtbank heeft direct uitspraak gedaan en V. veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 16 maanden, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Daarnaast het verbod om een publiek ambt uit te voeren voor de duur van drie jaar. Hij is veroordeeld voor verduistering, schending van het ambtsgeheim, misbruik van functie en omkoping door leden van de pers. Verdachte is vrijgesproken van deelname aan criminele organisatie.

Het Openbaar Ministerie zal het vonnis eerst bestuderen alvorens te beslissen over een eventueel hoger beroep.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.