COLUMN – Bericht uit Saba

In de zondagse estafette-rubriek ‘Bericht uit…’ belichten columnisten uit de Caribische delen van het Koninkrijk bij toerbeurt de kanten van hun eiland waarvan zij vinden dat die de aandacht van alle koninkrijksburgers verdienen. Vandaag komt het bericht uit Saba.

Eiland met een eigen wil

Door Anton Hermans

Beter laat dan nooit, een motto dat vandaag niet alleen van toepassing is op mijn column, maar ook op de kronkels van het dagelijks leven op het eiland Saba. Soms lijkt het alsof alles tegenzit, alsof zelfs de simpelste dingen een uitdaging worden. En zo begon mijn avontuur met wederom een kapotte droger, een gesloten winkel en een lege cistern.

Na weken van wachten en hopen was eindelijk het langverwachte onderdeel voor mijn droger op Saba gearriveerd. De blijdschap was echter van korte duur toen ik de winkel wilde binnenstappen om het onderdeel op te halen. Helaas, de deuren waren gesloten. Saba Day stond voor de deur, een weekend van festiviteiten en drinken waarop het hele eiland tot stilstand komt. Typisch geval van pech, denk je dan. Maar zoals ze hier zeggen, “Beter laat dan nooit.”

Terwijl de feestvreugde zich door Saba verspreidde, met overal vlaggen, heb ik gelukkig toch nog het onderdeel kunnen krijgen, enigszins door toeval. Het eilandleven leert je geduld. Soms moeten we de controle loslaten en meedeinen op het ritme van de eilandgewoonten.

Eenmaal thuis aangekomen met het onderdeel wachtte een nieuwe uitdaging: het water was zo goed als op in onze cistern. Onze waterman was op Sint Maarten en zou pas dinsdag terugkeren. Dus daar zaten we dan, met een gerepareerde droger, maar weinig water. Tijd dus om zuinig aan te doen.

Deze maand is het feestmaand op Saba, een periode van vieringen die wordt afgesloten met vuurwerk georganiseerd door de overheid. Maar zelfs hier geldt het principe van beter laat dan nooit. Het vuurwerk begint altijd later dan aangekondigd, een charmante eigenaardigheid die kenmerkend is voor het relaxte eilandleven. Het lijkt alsof de tijd zich op Saba een beetje anders gedraagt, langzamer en meer ontspannen.

Dus ja, mijn column is vandaag iets later dan normaal, net zoals de drogerreparatie, het water bijvullen en het vuurwerk op Saba. Maar misschien is dat wel de essentie van het eilandleven: niet alles hoeft op het strikte schema van de klok te verlopen. Soms is het beter om te genieten van het moment, zelfs als dat moment een beetje later komt dan verwacht. Beter laat dan nooit, toch?

En alsof de eilandperikelen nog niet genoeg waren, bleken de remschijven van mijn auto te piepen. Natuurlijk had ik gehoopt dat mijn automonteur deze kwestie snel kon verhelpen. Juist deze week was hij met vakantie.

En zo is mijn eilandervaring een dagelijks avontuur, een samenspel van onverwachte wendingen en uitdagingen waar je je maar beter aan kan overgeven. Soms lijkt het leven op Saba een eigen wil te hebben, een ritme dat niet altijd synchroon loopt met onze plannen en verwachtingen. Het zijn deze onverwachte momenten die kleur geven aan het dagelijks leven, zelfs als ze ons dwingen om een beetje langzamer te gaan en zaken te nemen zoals ze komen.

Dus, terwijl ik wacht op mijn automonteur en waterman, geniet ik van het warme weer en het mooie uitzicht. Een leven waarin niet alles perfect op tijd gebeurt, maar waar beter laat dan nooit niet alleen een gezegde is, maar een levensstijl.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.