Van Huffelen “buitengewoon verdrietig” om ontbreken homohuwelijk in CAS-landen

Den Haag – Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Van Huffelen vindt het “als mens buitengewoon verdrietig dat op dit moment niet iedereen in ons Koninkrijk kan trouwen met diegene van wie hij of zij houdt” en noemt het ontbreken van geregistreerd partnerschap in Curaçao en Sint Maarten “erg spijtig”.

Dat antwoordt de bewindsvrouw op een vraag van de Eerste Kamerfractie van de SGP, de partij die fervent tegenstander is van het ‘homohuwelijk’. De fracties van D66 en JA21 vinden juist dat Van Huffelen meer moet doen om de regeringen van Curaçao, Aruba en Sint Maarten een einde te maken aan de discriminatie van stellen van gelijk geslacht. Maar daar brandt ze de vingers niet aan omdat ze niet in de autonomie van de landen wil treden.

Intussen, zo erkent ze, schendt het Koninkrijk als geheel het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (hierna: EVRM) omdat Curaçao en Sint Maarten geen vorm van geregistreerd partnerschap hebben. Van Huffelen zegt het oordeel van de Hoge Raad over de invoering van het homohuwelijk in de landen af te wachten.

Lees HIER alle vragen en antwoorden

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.