“Verbaasde” Van Huffelen wil uitleg Aruba over verwijt koloniaal te zijn

Den Haag – Het verwijt van de Arubaanse regering aan Nederland dat het zich koloniaal gedraagt is bij staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Van Huffelen verkeerd gevallen. De bewindsvrouw laat weten “verbaasd” te zijn.

Aanleiding voor de kritiek is het besluit Aruba een extra hoge rente (6,9%) in rekening te brengen omdat het land niet meewerkt aan de totstandkoming van een rijkswet voor financieel toezicht. In een lezing vorige week voor het Genootschap Nederland-Aruba zei Aruba’s minister van Financiën Maduro onder meer: “Deze moderne koloniale houding brengt met zich mee dat de excuses geen waarde en betekenis meer voor ons hebben. Het blijkt dat Nederland na 160 jaar niet genoeg heeft geleerd van het koloniaal en slavernijverleden.” Premier Wever-Croes verklaarde volledig achter de uitspraken van haar minister te staan.

Van Huffelen stelt in een reactie aan het ANP dat zulke verwijten niet passen in de wijze waarop ze met de landen in het Caribisch deel van het Koninkrijk samenwerkt. Die samenwerking is volgens haar gebaseerd op gelijkwaardigheid en respect. “Dat vraag ik ook van mijn partners in het Koninkrijk.” In het eerstvolgend overleg met Aruba gaat de staatssecretaris uitleg vragen “want dit soort uitspraken dragen niet bij aan een constructieve samenwerking in het koninkrijk.”

Minister Maduro meldde in haar lezing dat de kwestie voor haar regering reden is de gesprekken met Nederland over de verdere invulling van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden voor onbepaalde tijd op te schorten. Van Huffelen zegt daarover nog niet te zijn geïnformeerd.

Lees HIER meer over de omstreden lezing van minister Maduro

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.