Senator Recourt: Balans in het Koninkrijk enigszins hersteld

Den Haag – De Eerste Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties heeft vandaag kort stil gestaan bij de wijziging van het Statuut. Senator Jeroen Recourt (PvdA) noemde het een heugelijk feit dat de rijkswet waarmee het democratisch tekort wordt verkleind van kracht is geworden.

De wet werd in 2000 ingediend en in 2016 door de Tweede en Eerste Kamer vastgesteld, maar als gevolg van de trage afhandeling door de Staten van Aruba pas vorige week afgekondigd. De Nederlandse regering kan niet langer buiten de parlementen om maatregelen opleggen aan de landen omdat Algemene Maatregelen van Rijksbestuur voortaan bij hoge uitzondering zijn toegestaan.

“Na eindeloze vertraging is de rijkswet in alle stilte plotseling in werking getreden. Dat betekent dat de balans in het Koninkrijk enigszins hersteld is waar het gaat om macht en doordrukken”, aldus Recourt.

Lees HIER de eerdere berichtgeving over dit onderwerp

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.