Eilandsraden Bonaire, Statia en Saba steken koppen bij elkaar

Philipsburg – De Eilandsraden van Bonaire, Sint Eustatius en Saba steken dezer dagen de koppen bij elkaar om van gedachten te wisselen over de invulling van de werkrelatie van de bijzondere gemeenten met de ministeries.

Wetswijziging

Aanleiding is de voorgenomen wijziging van de WolBES waarin de bestuurlijke verhouding van de eilanden met het Rijk is vastgelegd en de FinBES over de financiële relatie. Geprobeerd wordt het eens te worden over een gezamenlijk standpunt over de wijzigingsvoorstellen. Het overleg, waaraan geen ruchtbaarheid is gegeven, vindt plaats aan de vooravond van het werkbezoek dat staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Alexandra van Huffelen van 12 tot en met 17 november aan de eilanden brengt.

Bestuurlijke afspraken

Een belangrijk onderdeel van het werkbezoek is het vastleggen van de bestuurlijke afspraken met Saba en Sint Eustatius: de Saba Package en St. Eustatius Agreement. Met het nieuwe bestuurscollege op Bonaire vinden tijdens dit werkbezoek gesprekken plaats in voorbereiding op een later te ondertekenen bestuursakkoord. De staatssecretaris is ook verantwoordelijk voor de beleidsagenda Caribisch Nederland. De beleidsagenda is opgesteld om betaalbaar wonen voor meer mensen mogelijk te maken.

Bonaire

Op Bonaire spreekt ze daarom met de woningbouwcorporatie Fundashon Cas Bonairiano en bezoekt ze een bouwplaats in Hato, waar sociale woningen worden gebouwd. Verder staan op Bonaire bezoeken aan kleine ondernemers en aan het MBO op het programma. Met studenten gaat ze in gesprek over studeren en wonen op Bonaire.

Saba

Op Saba ondertekent de staatssecretaris een Letter of Intent, waarin afspraken komen te staan over onder meer de bouw van betaalbare woningen op het eiland. Andere ondertekenaars zijn het Openbaar Lichaam Saba, woningcorporatie Bazalt Wonen en de Own Your Own Home Foundation. Op Saba staan ook een bezoek aan de bouwplaats van de nieuwe haven en gespreken met kleine ondernemers op de agenda.

Sint Eustatius

Het werkbezoek wordt afgesloten op Sint Eustatius. Hier viert de staatssecretaris op 16 november Statia Day mee met de inwoners van het eiland. Om 06.00 uur woont ze de vlagceremonie bij en houdt ze een toespraak ter gelegenheid van de 247ste First Salute. Verder spreekt de staatssecretaris met de eilandsraad en het bestuurscollege. Ook bezoekt ze het Gemeenschappelijk Hof van Justitie vestiging Sint Eustatius waar ze een ontmoeting heeft met de president van het Hof. Tot slot gaat ze kijken naar gerenoveerde sociale huurwoningen die worden verduurzaamd door het plaatsen van zonnepanelen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.