Advocaat Land Curaçao : Vonnis inzake ‘homohuwelijk’ is koloniaal

Den Haag – Het gerechtelijk vonnis dat Curaçao het huwelijk moet openstellen voor paren van gelijk geslacht is “koloniaal”, betoogde advocaat Chester Peterson namens het land Curaçao bij de Hoge Raad.

De Hoge Raad behandelde vandaag het cassatieberoep van de regeringen van Curaçao en Aruba tegen het vonnis van het Hof in Willemstad dat zij in strijd met hun eigen wet- en regelgeving handelen door stellen van hetzelfde geslacht niet toe te staan te trouwen. De zitting werd bijgewoond door enkele tientallen belangstellenden van wie velen uit Curaçao en Aruba waren overgekomen. De zitting kon tevens via een livestream worden gevolgd.

Peterson noemde het ‘homohuwelijk’ iets van de liberale westerse wereld waar de overwegend katholieke Curaçaose bevolking niet aan toe is. Hij benadrukte dat Curaçao daarmee in de regio geen uitzondering is en dat op sommige eilanden homoseksualiteit zelfs strafbaar is. De advocaat suggereerde dat met het homohuwelijk de deur wordt opengezet voor pedofielen, trio’s en mensen die zich geen man en geen vrouw voelen om te trouwen. De uitspraak van het Hof in Willemstad noemde Peterson “roekeloos en ondoordacht”.

Namens de Curaçaose regering voerde mr. Jeroen van Weerden aan dat het Hof de tegenstanders van het homohuwelijk niet heeft gehoord en daardoor geen afweging van belangen heeft gemaakt. Sprekend voor de regering van Aruba bracht mr. Jan Paul Heering vooral formeel juridische bezwaren aan. Beide Nederlandse raadsmannen onderstreepten dat de rechters van het Hof ten onrechte op de stoel van de wetgever zijn gaan zitten.

Voor de LHBTI-belangenorganisaties Human Rights Caribbean Foundation en Fundacion Orguvo Aruba voerden mr. Mirto Murray, mr. David Wever en mr. Ton Vermeulen het woord. Hun betoog kwam erop neer dat op Curaçao en Aruba sprake is van “systematische discriminatie” door de overheid waardoor homoparen “tweederangsburgers” zijn die niet dezelfde rechten hebben als gehuwden.

De partijen krijgen nu eerst gelegenheid schriftelijk op elkaars pleidooien te reageren. Advocaat-generaal Snijders verwacht op 19 januari zijn conclusies te publiceren, waarna binnen enkele maanden de definitieve uitspraak volgt. “We hebben tijd nodig om een moeilijke knoop door te hakken in een zeer complexe materie”, sloot voorzitter Polak de zitting af.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.