Minister: Berichten over doden zwerfdieren op Curaçao “gaan mij aan het hart”

Den Haag – Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Piet Adema heeft zijn ambtenaren navraag laten naar het plan zwerfhonden en -katten te vangen en op een ‘dieronvriendelijke’ af te maken.

De berichten daarover gingen hem “aan het hart”, schrijft de minister vandaag aan de Tweede Kamer vandaag weten. Adema meldt tevens dat vanwege negatieve publiciteit is afgezien van de vangactie.

Kamerbrief van minister Adema

De vaste commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft mij gevraagd een reactie te geven op de ontvangen petitie ‘Stop het doden van honden en katten op Curaçao’ .

Vooropgesteld: Curaçao gaat over het eigen dierenwelzijnsbeleid en vragen over dit beleid horen in principe aan de overheid van Curaçao te worden gesteld.

Dat laat natuurlijk onverlet dat ik de petitie heb gelezen. In die petitie lees ik dat op Curaçao vele zwerfhonden en -katten op een nare manier zouden worden gedood. Dit gaat mij als minister van LNV vanzelfsprekend aan het hart. Er is naar aanleiding van het verzoek van de Kamer ambtelijk contact geweest met het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur in Curaçao. Hierbij is geïnformeerd naar de vangactie en het dierenleed waarover in de petitie geschreven is. Uit dit contact blijkt dat de Stichting Dierenbescherming Curaçao uiteindelijk heeft afgezien van de vangactie, na de negatieve publiciteit en contact met het Curaçaose ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur.

Daarnaast is door het ministerie in Curaçao aangegeven dat de Veterinaire Dienst van Curaçao in goed contact staat en een goede samenwerking heeft met dierenwelzijnsorganisaties aldaar. Ook stellen zij dat euthanasie van honden alleen plaatsvindt wanneer de dieren ernstig ziek zijn en euthanasie de enige oplossing is. Met bovenstaande toelichting heb ik invulling gegeven aan het verzoek van de Kamer.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.