Bonaire

Greenpeace geschokt: Den Haag negeerde jarenlang klimaatgevaar BES-eilanden

Amsterdam – Uitgerekend op de dag dat het kabinet bekend maakte dat er voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba klimaatplannen komen, beschuldigt Greenpeace ‘Den Haag’ jarenlang de gevaren voor de eilanden van klimaatverandering te hebben genegeerd.

Persbericht Greenpeace

De overheid is al jaren op de hoogte van de risico’s die klimaatverandering voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba met zich meebrengt. Dat blijkt uit documenten die de overheid openbaar heeft gemaakt na een Woo-verzoek van Greenpeace. Jarenlang nam de staat nauwelijks maatregelen, ondanks het besef van de toenemende dreiging door klimaatverandering.

Eefje de Kroon, campagneleider klimaatrechtvaardigheid bij Greenpeace: “Het is schokkend om te lezen dat de gevaren voor de eilanden al jaren bekend zijn, maar er amper actie wordt ondernomen. De overheid heeft de plicht om al haar burgers actief te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Deze plicht is verankerd in internationaal recht zoals het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De klimaatcrisis raakt iedereen, of je nu op Bonaire, Ameland of in Valkenburg woont.”

In een van de opgevraagde documenten staat dat wettelijke bescherming tegen een overstroming niet nodig zou zijn omdat een watersnoodramp nog niet heeft plaatsgevonden. “De BES-eilanden hebben de afgelopen eeuw niet te kampen gehad met watersnoodrampen. De ligging boven de zeespiegel en daardoor het ontbreken van (diepe) polders is hiervoor een belangrijke geografische verklaring. Hierdoor was er ook geen aanleiding om maatregelen te nemen en daarover bij wet vast te leggen”.

Uit onderzoek van de VU naar de gevolgen van klimaatverandering voor Bonaire, blijkt dat een vijfde deel van Bonaire dreigt te worden opgeslokt door zeespiegelstijging aan het einde van deze eeuw, koraalriffen verdwijnen en hittegolven toenemen. Daarom hebben bewoners van Bonaire en Greenpeace in mei de Nederlandse regering een sommatiebrief gestuurd, waarin ze eisen dat de Nederlandse regering Bonaire beschermt tegen de gevolgen van klimaatverandering. Nederland moet daarom de CO2-uitstoot sneller omlaag brengen en concrete maatregelen nemen om het eiland en haar inwoners te beschermen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.