Bonaire, Sint Eustatius en Saba krijgen elk eigen klimaatplan

Den Haag – Het heeft precies 6 maanden geduurd, maar vandaag heeft staatssecretaris Van Huffelen namens de ministers Harbers (I&W) en Jetten (EZK) dan toch de kabinetsreactie op het rapport ‘Het is nooit te laat’ van Ed Nijpels over de Klimaattafel Bonaire naar de Tweede Kamer gestuurd.

Voor en met Bonaire, Sint Eustatius en Saba wordt elk een eigen Klimaatplan gemaakt waarin komt te staan hoe de eilanden zich kunnen voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering. Van Huffelen kondigt aan dat specifiek voor Caribisch Nederland ondersteuning vanuit het rijk wordt georganiseerd met een vast aanspreekpunt. Het kabinet ziet daarbij een rol voor zowel de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) als de al in Europees Nederland actieve Deltacommissaris.

Besluitvorming over de financiering schuift het kabinet door naar een volgende regering. Vooruitlopend daarop wordt wel alvast 1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het op gang brengen van “processen”. Opvallend is dat in de kabinetsreactie meerdere keren het belang wordt benadrukt om toezicht en handhaving op de eilanden te versterken.

Lees HIER de gehele kabinetsreactie

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.