Bonaire

COLUMN – De kruimels

In Europees Nederland loopt de verkiezingskoorts op, maar het Caribisch deel van het Koninkrijk loopt niet echt warm voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Niettemin moedigt Kadushi met name de kiesgerechtigden in de bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba aan toch maar te gaan stemmen. Daarom: na gisteren de big five in de peilingen onder loep te hebben genomen vandaag de achterhoede. Vlak de rol van de kruimels niet uit: eentje kan zomaar een coalitie aan een meerderheid helpen. Het zijn vooral de (extreem) rechtse splinters die al kwijlen bij de gedachte zich aan regeringsmacht te kunnen laven.

Rob Jetten heeft de ondankbare taak D66 naar een historische nederlaag te leiden. De partij maakte via staatssecretaris Van Huffelen de reputatie van Antillen-vriend helemaal waar. Een niet te stuiten stroom beledigingen van Caribische bestuurders beloonde ze met de ene cheque na de andere. Pas met de eindstreep in zicht werd ze streng door Curaçao en Aruba geen rentekorting te geven. De partij verliest niet alleen heel veel kiezers, maar ook Jorien Wuite die ervoor heeft gezorgd dat er de afgelopen periode nog een beetje positieve Haagse aandacht was voor de Cariben.

De Partij voor de Dieren kan niet worden verweten geen oog te hebben voor de Cariben. De honderden Kamervragen over ecocide plegende eilandbestuurders wekken wel de indruk dat de partij meer van de natuur in Caribisch Nederland houdt dan de mensen die er wonen. De SP is het vertrek van luis-in de-pels-van-Caribische -politici Ronald van Raak nooit meer te boven gekomen. Onder aanvoering van Lilian Marijnissen koerst de door de tijd ingehaalde partij af op de 7e verkiezingsnederlaag op rij.

Het CDA is al lang niet meer Cariben-minded. De enige landelijke partij met een afdeling in de Cariben (Statia) is op sterven na dood nu de achterban massaal is overgerend naar Omtzigt. Ook de andere C in de Kamer (die van de ChristenUnie) verliest terrein. Jammer, want dat Caribisch Nederland eindelijk een leefbaar sociaal minimum krijgt, is mede te danken aan Don Ceder die daarvoor samenspande met Jorien Wuite.

Het beschaafde Volt is een beetje het D66 voor jongeren, maar profiteert nauwelijks van de vrije val van de democraten. De pro-Europabeweging maakt zich zorgen over de mensonterende behandeling van Venezolaanse vluchtelingen door de overheden op Curaçao en Aruba. Ook vindt de partij de voorwaarden die Nederland stelt aan de herfinanciering van de coronaleningen ongehoord.

De steeds verder naar rechts schuifelende SGP is tegen abortus en euthanasie, want alleen God beslist over het leven, maar is dan wel weer voor de doodstraf. De partij is een relikwie van een onbarmhartig en gelukkig voorbij verleden. De zelfbenoemde antiracismebestrijders van Denk hebben in Steven van Baarle een nieuwe leider. Hoewel dat vertrouwd Nederlands klinkt, lijkt de partij toch vooral de lange arm van de Turkse dictator Erdogan.

We zakken af naar de opportunisten, sfeerbedervers, parvenu’s, charlatans en waanzinnigen. Thierry Baudet die van Forum voor Fascisme de grootste partij maakte om die ook weer op te blazen, heeft de werkelijkheid ingeruild voor zijn eigen knettergekke hersenkronkels. Gelooft niet in de maanlanding, noemt 9/11 een hoax, aanbidt oorlogsmisdadiger Poetin en wil van Aruba one happy Cape Canaveral maken. De haatzaaier pur sang heeft in ene F.M. in elk geval één fan op Bonaire.

Vreemdelingenhaat is kampioen partijhopper Joost Eerdmans van JA21 evenmin vreemd. Zijn running mate Annabel Nanninga is bekend om uitspraken als “Je leest 6 bladzijden in Mein Kampf en je hebt meteen zin Joden te vergassen.” Bootvluchtelingen noemt ze “dobbernegers”. Wybren van Haga van BVNL zit alleen in de Kamer om zijn eigen zakelijke belangen als zijn huurders intimiderende huisjesmelker te behartigen. Heeft ook al een aanhanger op Bonaire die eerder dit jaar nog even overwoog aan de eilandsraadverkiezing mee te doen.

Ondanks het door de vergrijzing groeiende kiezerspotentieel staat 50PLUS in de peilingen op 0 zetels. De rollatorbrigade is een slagveld voor stronteigenwijze bejaarden die elkaar voortdurend naar het (nog korte) leven staan. Wie ruzie zegt, zegt ook BIJ1. De partij van de verbinding heeft zichzelf met het nodige fanatisme te gronde gericht door uitgerekend interne verdeeldheid, discriminatie en pestgedrag. Aan de afzwaaiende Sylvana Simons komt alle credits toe dat zij Rutte het laatste duwtje gaf excuses te maken voor het Nederlandse slavernijverleden.

Kadushi is het buitenbeentje van DossierKoninkrijksrelaties.nl: een stekelige rubriek die soms wel eens ‘au’ kan doen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.